Svet

25.01.2021. 10:45

Euractiv

Autor: Nova Ekonomija

Obnovljivi izvori energije prošle godine postali dominantni u EU

Obnovljivi izvori proizveli su 38 odsto električne energije u EU 2020. godine, više od uglja i gasa i na taj način postali glavni izvor električne energije prvi put u Evropi, pokazuju novi podaci objavljeni u ponedeljak, piše portal ...

Foto: Pixabay

Svet

25.01.2021. 10:45

Obnovljivi izvori bili su zaslužni za proizvodnju 38 odsto struje u Evropskoj uniji 2020. godine, više od uglja i gasa, čime su postali glavni izvor električne energije u državama članicama, piše portal Euractiv.

Korišćenje fosilnih goriva palo je na 37 odsto, dok je preostalih 25 odsto činila nuklearna energija, prema studiji koju su objavili istraživački centri Ember i Agora Energiewende.

Vetroparkovi su proizveli 14 odsto električne energije, dok je solarna energija proizvela 5 odsto ukupne energije u Evropskoj uniji. Zajedno su proizveli petinu struje u EU.

Preostali udeo obnovljivih izvora (19 odsto) snabdevan je uglavnom hidroenergijom i bioenergijom. 

Porast obnovljivih izvora i istovremeni pad proizvodnje iz fosilnih goriva znači da je struja u EU bila za 29 odsto „čistija“ nego 2015. godine.

EU ima obavezujući cilj da do 2030. godine poveća udeo obnovljivih izvora na 32 odsto ukupnog energetskog miksa, sa trenutnih 20 odsto. 

Ali taj cilj moraće da se poveća na 38 do 40 odsto kako bi se ispunili ažurirani klimatski ciljevi bloka za 2030. godinu, rekla je Evropska komisija.

Takođe postoje ogromne razlike između država članica EU. Iako je Danska prošle godine 62 odsto električne energije proizvela iz vetra i sunca, dvostruko više od drugoplasirane Irske, njeno tržište ostaje relativno malo.

A sedam zemalja od 2015. godine jedva beleži rast i to su Portugal, Rumunija, Austrija, Italija, Češka, Slovačka i Bugarska, pokazuju podaci Embera.

Zbog mera zaključavanja sprovedenih širom Evrope, potražnja za električnom energijom opala je za 4 odsto u 2020. godini, beležeći značajan pad u poređenju sa prethodnim godinama.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.