Svet

25.01.2021. 11:54

The Guardian

Autor: Nova Ekonomija

Italija blokira TikTok naloge nakon smrti devojčice

Italijanski tužioci otvorili su istragu o slučajnoj smrti desetogodišnje devojčice koja je navodno učestvovala u popularnom izazovu na društvenoj mreži TikTok, piše britanski Gardijan.Italija je privremeno blokirala nalo...

Foto: Pixabay

Svet

25.01.2021. 11:54

Italijanski tužioci otvorili su istragu o slučajnoj smrti desetogodišnje devojčice koja je navodno učestvovala u popularnom izazovu na društvenoj mreži TikTok, piše britanski Gardijan.

Italija je privremeno blokirala naloge korisnika TikTok-a čija starost nije mogla da se definitivno utvrdi. Prema TikTok-ovim uslovima i odredbama, korisnici moraju imati najmanje 13 godina.

Italijanska uprava za zaštitu podataka saopštila je u petak da će „blokirati kinesku društvenu mrežu“ do 15. februara, do kada će TikTok morati da ispuni zahteve regulatora.

Ovaj izazov na platformi mladi nazivaju „scarfing“ ili „igrom gušenja“, u kojoj je cilj namerno zaustaviti protok kiseonika do mozga, kako bi se izazvala nesvestica.

TikTok je rekao da nije uspeo da identifikuje nijedan sadržaj na svojoj platformi koji bi mogao podstaći devojčicu da učestvuje u bilo kom takvom izazovu, ali da pomaže vlastima u istrazi.

Italijanska agencija za zaštitu podataka podnela je tužbu protiv TikTok-a u decembru, navodeći „nedovoljnu zaštitu maloletnika“ kao glavni, a lakoću s kojom lađi maloletnici mogu napraviti nalog na platformi kao drugi problem.

Smrt devojčice izazvala je snažne reakcije u Italiji i apele za dodatnu regulaciju društvenih mreža.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.