Srbija

27.01.2021. 09:49

Ministarstvo poljoprivrede

Autor: Nova Ekonomija

Rast izvoza kukuruza neće dovesti do zabrane prometa ili uvođenja taksi

Foto: Pixabay

Srbija

27.01.2021. 09:49

Rast izvoza voća i žitarica se nastavlja, a posebno je velika tražnja za kukuruzom. Resorno ministarstvo je saopštilo da ne planira da uvodi meru zabrane izvoza kukuruza niti bilo koje druge žitarice, kao ni dodatnih taksi na izvoz.

U Ministarstvu poljoprivrede navode da je kukuruza u prethodnoj godini bilo u izobilju, da su zabeleženi i rekordni prinosi u pojedinim regionima, ali da u nekim delovima sveta to nije bio slučaj. 

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku od 25. septembra 2020. godine žetvene površine kukuruza su iznosile 996.527 hektara, uz ostvarenu proizvodnju od oko 8 miliona tona i prosečni prinos od 8,1 tona po hektaru.

U odnosu na prošlu godinu očekivana proizvodnja kukuruza je za 9,6 odsto veća, a u odnosu na desetogodišnji prosek (2010-2019) veća je za 29,4 odsto.

„Odličnom proizvodnjom ostvarenom u 2020. godini biće zadovoljene domaće potrebe u tržišnoj 2020/21 godini, od čega će čak 3,8 miliona tona kukuruza biti raspoloživo za izvoz“, saopštilo je ministarstvo.

Prema raspoloživim podacima Uprave carina, u periodu od oktobra, kada počinje tržišna godina, do decembra, izvezeno je oko 1,33 miliona tona kukuruza.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.