Srbija

29.01.2021. 17:46

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Junajted grupa optužuje Telekom za kartelizaciju; Telekom: Saradnja regularna

Foto: United Group

Srbija

29.01.2021. 17:46

United Group (Junajted grupa) optužila je druge telekomunikacione kompanije, Telekom Srbiju i Telenor, da planiraju saradnju kako bi „uništili kablovskog operatora SBB“. Junajted grupa je najavila i tužbe pred domaćim i međunarodnim pravosudnim organima, a obratiće se i svim relevantnim institucijama u Evropskoj uniji, dodaje se u saopštenju te kompanije.

„Učešće Telekoma u kartelskom udruživanju zarad gušenja slobodnih medija u Srbiji nije iznenađenje, jer Junajted grupa već godinama ukazuje na opstrukcije, pritiske i podmetanja od strane Telekoma, koji je za svoje monopolističko ponašanje uvek imao podršku najviših državnih funkcionera Srbije“, ocenjuje se u saopštenju. 

Dodaje se i da je nezakonito da državna kompanija bude posredni ili neposredni vlasnik medija, ali da kompanija Telekom „iz godine u godinu povećava svoj uticaj u medijima“.

„Telekom je otišao i korak dalje i neskriveno želi da postane jedini ‘isporučilac medijskog sadržaja’, odnosno da uspostavi monopol u sferi javnog informisanja. U svim ovim nezakonitim aktivnostima, Telekom sve vreme ima bezrezervnu podršku vlasti“, smatraju u Junajted grupi. 

Telekom je prethodno saopštio da nije planirano spajanje sa kompanijom Telenor, već da je u pitanju redovna ugovorna saradnja „koja je u potpunosti u skladu sa evropskim standardima i praksom“.

„Telekom Srbija namerava da po komercijalnim uslovima iznajmljuje svoju optičku infrastrukturu Telenoru. Time se značajno liberalizuje tržište telekomunikacija u Srbiji. Ovakva saradnja donela bi brojne pogodnosti korisnicima i pospešila konkurenciju i inovacije u telekomunikacionoj industriji, što je osnovna namera obe kompanije“, saopštio je Telekom.

U toj kompaniji su naveli i da je bakarna telekomunikaciona infrastruktura Telekoma već liberalizovana i da je koristi više operatora, uključujući i SBB,  a da je najavljeni poslovni potez „početak liberalizacije optičke infrastrukture, što je raširena praksa u Evropi“.

„Ovo nije ekskluzivna ugovorna saradnja. Telenor je samo prva kompanija sa kojom nameravamo da imamo ovakvu vrstu saradnje.Telenor će biti u prilici da pored optike od Telekoma Srbija kupi i sadržaje, ali će imati i mogućnost izbora da sadržaje kupuje i od drugih proizvođača i distributera, kao i mogućnost da proizvodi sopstvene sadržaje“, naglasili su u Telekom Srbija.

Tema tržišnog sukoba dva najveća kablovska operatora u Srbije aktuelizovana je nakon što je N1, televizija u vlasništvu Junajted grupe, objavila delove dokumenta, navodno upućenih Upravnom odboru Telekoma.

U delovima dokumenta koji su došli do javnosti navodi se da bi saradnja sa Telenorom izazvala „potpuno urušavanje SBB-a“, odnosno da će pasti ispod 30 odsto tržišnog učešća.

„SBB se već žalio Evropskoj komisiji da država forsira isključivo Telekom Srbiju probajući da napravi monopol na telekmunikacionom i medijskom tržištu. Iznajmljivanje optike kao i ADSL najbolji je odgovor na takve optužbe“, navodi piše u dokumentu koji je objavila N1

Komisiji za zaštitu konkurencije saopštila je da su joj se kompanije Telekom Srbija i Telenor Srbija obratile sa zahtevom za pojedinačno izuzeće.

U postupanjima po ovakvim zahtevima, Komisija prvo utvrđuje svoju nadležnost, a zatim odlučuje o ispunjenosti uslova za izuzeće dostavljenog sporazuma u skladu sa zakonom propisanim uslovima, „što će učiniti i u slučaju ovog primljenog zahteva“.

„Kako bi sprečili dalje pogrešno informisanje javnosti, ističemo da ovde nije reč o koncentraciji (spajanju) dva ili više tržišna učesnika već o izuzeću od zabrane ugovora o ograničenoj i definisanoj poslovnoj saradnji u određenom segmentu poslovanja… U skladu sa Zakonom o zaštiti konkurencije, a u interesu vođenja postupaka, kao i zaštite prava stranaka u tim postupcima, Komisija ne može u ovom trenutku da iznese više informacija niti da prejudicira rokove kao i svoje postupanje“, navodi se u saopštenju te komisije

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.