Svet

01.02.2021. 12:18

Zero Hedge

Autor: Nova Ekonomija

Goldman Saks: Hedž fondovi gube previše novca, ugroženo celokupno tržište

Prema izveštaju kompanije Goldman Sachs ove nedelje zabeležen je „najveći pad vrednosti hedž fondova“ od februara 2009. godine, do čega je došlo usled „šort skviza“ (short squeeze), odnosno naglog skok...

Foto: Pixabay

Svet

01.02.2021. 12:18

Prema izveštaju kompanije Goldman Sachs (Goldman Saks), ove nedelje zabeležen je „najveći pad vrednosti hedž fondova“ od februara 2009. godine, do čega je došlo usled „šort skviza“ (short squeeze) izazvanog vrtoglavim skokom vrednosti akcija kompanije GameStop, koje podižu trgovci udruženi putem popularnog veb-sajta Reddit, piše portal ZeroHedge.

„Šortovanje“ (short sell) neke kompanije je tržišna operacija u kojoj investitori pozajmljuju akcije na oročeni period, odmah prodaju na otvorenom tržištu, u nadi da će njihova vrednost kasnije pasti, čime bi naknadnom kupovinom deonica po manjoj vrednosti ostvarili profit.

„Short squeeze“ je taktika u kojoj investitori kupuju takve akcije, podižu im cene i primoravaju fondove koji su „šortovali“ akcije da ih kupuju po sve većim cenama, obzirom da su oni u obavezi da vrate tačan broj pozajmljenih akcija, nezavisno od njihove vrednosti.

Neuspeli pokušaj hedž fondova da „šortuju“ akcije GameStop-a je sada primorao te investitore koji se bave složenim operacijama na berzi da se reše najvećeg broja „šort“ pozicija, kako bi izbegli dalje gubitke.

Iako su naveli da su „pokrili svoje pozicije“, odnosno obezbedili dovoljan broj akcija da vrate pozajmicu hartija od vrednosti prvobitnim investitorima, broj „šortovanih“ akcija je i dalje blizu istorijskog rekordna, što ukazuje na dalje tržišne nestabilnosti.

Čak i dok se hedž fondovi ove nedelje agresivno razdužuju i aktivno smanjuju rizik, bruto i neto izloženost (potencijalni gubici) „ostaju blizu najvišeg nivoa u istoriji“, navode stručnjaci iz Goldman Saksa.

„U proteklih 25 godina svedočili smo većem broju dramatišnih ‘šort skvizova’ na američkom tržištu hartija od vrednosti, ali nijedan od njih nije bio ekstreman kao ovaj poslednji“, navode u Goldman Saksu, i dodaju da u protekla tri meseca dobit od od „šort skviz“ taktike premašila one zabeležne tokom sredine 2020. godine, 2009. nakon Svetske finansijske krize, ili mehure nastale 1999. i 2000. godine.

Goldman Saks navodi da je ova situacija „pokazala da neodrživi višak na jednom malom segmentu tržišta ima potencijal da ga poljulja u celosti“ i navode da postoji mogućnost da se čitava berza uruši ukoliko trgovci udruženi na Reddit-u nastave da podižu cene akcija GameStop-a.

Robinhood, jedna od najvećih brokerskih kompanija na internetu, ove nedelje je zabranila svojim korisnicima da trguju akcijama određenih kompanija na berzi i tako sačuvala tradicionalne ulagače, odnosno brojne hedž fondove.  

Sada je Robinhood uzeo novu rundu investicija u visini od milijardu dolara koje je prikupio od postojećih investitora, piše portal Startit.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.