Svet

01.02.2021. 15:36

Telecompaper

Autor: Nova Ekonomija

Rusija: Kazna za društvene mreže koje omladinu „poziva“ na proteste

Ruski nadzorni organ za telekomunikacije, Roskomnadzor, zatražio je od svih društvenih mreža da zaustave širenje objava koje pozivaju rusku omladinu da učestvuju u „ilegalnim“ javnim skupovima, a platforme koje to ne budu...

Protesti u Moskvi, Foto: FoNet/AP

Svet

01.02.2021. 15:36

Ruski nadzorni organ za telekomunikacije, Roskomnadzor, zatražio je od svih društvenih mreža da zaustave širenje objava koje pozivaju rusku omladinu da učestvuju u „ilegalnim javnim skupovima“, uz najavu da će se platforme koje to ne budu činile suočiti sa novčanim kaznama, piše Telecompaper.

Odluka dolazi nakon masovnih protesta širom Rusije zbog zatvaranja kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog, u kojima je učestvovalo dosta maloletnih lica, prema navodima ruske vlade.

Zvaničnici optužuju Navaljnog i njegove pristalice za iskorišćavanje podložnosti dece i ova odluka navodno treba da „zaštiti decu“.

Medijski kanali koji su pod kontrolom ruskih vlasti konstantno ponavljaju optužbe da je Navaljni „ispirao mozak deci“ kako bi omasovio proteste.

Ruski zakon zabranjuje pozivanje osoba mlađih od 18 godina da prisustvuju neovlašćenim uličnim protestima.

U vreme kada je usvojen 2018. godine, Navaljni je rekao da je zakon kreiran kako bi ometao njegove političke aktivnosti.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.