Svet

04.02.2021. 12:42

Reuters

Autor: Nova Ekonomija

Za kineske državne novine Džek Ma više nije preduzetnički lider

Osnivač Alibabe Džek Ma izostavljen je sa liste kineskih preduzetničkih lidera koju su objavili državni mediji, suptilno naglašavajući koliko je poljuljan njegov odnos sa zvaničnim Pekingom, piše agencija Rojters.Najpoznatiji ...

Foto: Wikimedia

Svet

04.02.2021. 12:42

Osnivač Alibabe Džek Ma izostavljen je sa liste kineskih preduzetničkih lidera koju su objavili državni mediji, suptilno naglašavajući koliko je poljuljan njegov odnos sa zvaničnim Pekingom, piše agencija Rojters.

Najpoznatiji kineski biznismen i milijarder nije pomenut u članku objavljenom na naslovnoj stranici lista Shanghai Securities News. Umesto toga, Ren Žengfej iz Huaveja, Lei Jun iz kompanije Xaomi i Veng Čuanfu iz automobilske kompanije BYD pohvaljeni su za svoje doprinose u preduzetništvu.

Lista je objavljena u utorak kada se očekivalo da Alibaba izvesti o zaradi u poslednjem kvartalu.

Ma se nedavno našao u centru pažnje, kada je Kina počela obračun sa njegovim poslovnim carstvom. 

Krajem decembra, kineska regulatorna tela su pokrenula istragu za kršenje pravila konkurencije protiv Alibabe, najveće kompanije za e-trgovinu u zemlji, koja se često naziva i „kineskim Amazonom“.

Takođe, u novembru je Kina uvela propise koji su zaustavili ono što bi bila možda i najveća početna javna ponuda (IPO) u istoriji za Ant Group, Maovu fintek (fintech) kompaniju.

Kineska vlada načinila je ovaj korak nakon što je Ma na konferenciji u Šangaju kritikovao kineski finansijski regulatorni sistem.

Ma je tada kritikovao finansijske propise koje je Kina koristila i rekao da „ne treba koristiti zastarele metode za regulisanje budućnosti“.

Nakon toga Ma je nestao iz žiže javnosti i pojavio se tek nakon dva meseca na kratkom video snimku od pedeset sekudni.

Shanghai Securities News je rekao da iako su se neki preduzetnici ponašali kao „nemilosrdni heroji“ u svojim naporima da se otrgnu od starog, krutog ekonomskog sistema, oni sada vode „grupu kompanija koje poštuju razvoj i tržišna pravila“.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.