Svet

21.02.2021. 15:33

CNN

Autor: Nova Ekonomija

Istraživanje: Hemikalije u plastici štete razvoju dečjeg mozga

Foto: Pixabay

Svet

21.02.2021. 15:33

Sintetičke hemikalije nazvane ftalati koje se nalaze u plastičnim proizvodima štete razvoju dečjeg mozga i zbog toga moraju odmah biti zabranjene za potrošačke proizvode, pokazuje novo istraživanje grupe naučnika i zdravstvenih radnika iz Projekta TENDR, prenosi CNN.

Projekat TENDR (Targeting Environmental Neuro-Development Risks) je grupa dobrovoljnih naučnika, zdravstvenih radnika i zagovornika za dečja prava koji rade na proučavanju i smanjenju izloženosti dece neurotoksičnim hemikalijama i zagađivačima.

Ftalati su hemikalije koje se dodaju u potrošačke proizvode kako bi plastika postala fleksibilnija i teže se lomila.

Ove hemikalije se nalaze u mnoštvu proizvoda za kuću, ličnu negu, nameštaj i zavese za tuširanje, a pored toga koristi se i u plastici za pakovanje hrane, nekim lakovima za kosu i nokte.

Studije su povezale ftalate sa gojaznošću u detinjstvu, astmom, kardiovaskularnim problemima, rakom i reproduktivnim problemima.

Takođe je pronađena veza između izloženosti ftalatima i lošijeg pamćenja i inteligencije kod dece. 

Istraživanje je otkrilo da su deca koja su bila izložena višim nivoima ftalata u materici imala nivo inteligencije koji je bio sedam bodova niži od dece sa manjom izloženošću. Deca sa većom izloženošću takođe su imala smanjeno perceptivno rezonovanje i verbalno razumevanje.

„Trenutno imamo dovoljno dokaza da budemo zabrinuti zbog uticaja ovih hemikalija na razvoj dečjeg mozga“, rekla je Stefani Engel, vođa istraživanja i profesor epidemiologije na Univerzitetu Severne Karoline.

Istraživanje sada poziva na uklanjanje celokupne klase ftalata iz potrošačkih proizvoda.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.