Svet

19.03.2021. 10:13

Reuters

Autor: Nova Ekonomija

Rusija upozorava da će „morati da reaguje“ ako se BiH pridruži NATO-u

Rusija će reagovati ako Bosna preduzme korake ka pridruživanju NATO-u jer bi Moskva to shvatila kao neprijateljski čin, izjavila je u četvrtak ruska ambasada u Bosni, javlja Rojters.Bosna je integraciju u NATO i Evropsku uniju već davno pr...

Foto: Pixabay

Svet

19.03.2021. 10:13

Rusija će reagovati ako Bosna i Hercegovina preduzme korake ka pridruživanju NATO-u jer bi Moskva to shvatila kao neprijateljski čin, saopštila je u četvrtak ruska ambasada u Sarajevu, javlja Rojters.

BiH je integraciju u NATO i Evropsku uniju već davno proglasila strateškim ciljevima, dok predstavnici Republike Srpske žele da ta zemlja ostane neutralna i da ostane van vojnog saveza koji predvodi SAD.

Bosna i Hercegovina i Srbija su jedine dve zemlje zapadnog Balkana koje ostaju van NATO-a nakon što se Severna Makedonija pridružila alijansi prošle godine.

U četvrtak se novi ruski ambasador u Bosni Igor Kalabuhov sastao sa Željkom Komšićem, hrvatskim članom predsedništva BiH koji zagovara integraciju Bosne u NATO.

U saopštenju iz Komšićeve kancelarije nije navedeno da je integracija u NATO bila jedna od tema sastanka, ali se kaže da su razgovarali o reformama koje Bosna treba da preduzme kako bi se približila članstvu u EU.

Komšić i član bošnjačkog predsedništva Šefik Džaferović odbili su da se u decembru sastanu sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovim, rekavši da je pokazao nepoštovanje prema njihovoj državi nakon sastanka sa sprskim članom predsedništva Miloradom Dodikom jer tom prilikom nije bila istaknuta zastava BiH.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.