Svet

22.03.2021. 11:09

Bloomberg, Biznis i finansije

Autor: Nova Ekonomija

Problematična prodaja najstarije banke na svetu

Za prodaju banke Monte dei Paschi di Siena, stare 549 godina, njen sadašnji vlasnk, Vlada Italije trenutno ima samo jednu ponudu, piše Bloomberg. Tu ponudu je dala grupa američkih investitora, ali u italijanskom ministarstvu finansija ...

Foto: Pixabay

Svet

22.03.2021. 11:09

Za prodaju banke Monte dei Paschi di Siena, stare 549 godina, Vlada Italije kao trenutni vlasnik,  trenutno ima samo jednu ponudu, piše Bloomberg. Tu ponudu je dala grupa američkih investitora, ali u italijanskom ministarstvu finansija sumnjaju u njihovu stručnost.

Predstavnici Vlade Italije još veće sumnje gaje u pogledu finansijske sposobnosti zainteresovanih investitora i navode da je najpoželjniji kupac za italijansku vladu Unikredit banka.

Monte dei Paschi di Siena koja se smatra najstarijom bankom na svetu, koju je italijanska vlada do sada dva puta spasavala od propasti.

Blumberg piše, pozivajući se na dva upućena izvora, da još od prošlog Božića italijanska vlada na stolu ima ponudu za kupovinu banke Monte dei Paschi di Siena.

Američke investitore predvodi bivši kongresmen Norman D. Diks, a njihov plan vredan četiri milijarde evra uključuje razvoj poslovanja banke sa italijanskom dijasporom.

Oni nude 900 miliona evra za državni udeo u Monte dei Paschi, kao i dodatna ulaganja za pokrivanje kapitalnih potreba banke.

U italijanskom ministarstvu finansija nezvanično tvrde da ponuda američkih investitora nije vredna razmatranja, jer nemaju iskustvo u bankarskom poslovanju, a i podaci o kapitalu kojim oni raspolažu su jako „mršavi“.

Najstarija banka na svetu, kako se ocenjuje predstavlja „kamen oko vrata“ italijanskoj vladi, još od prvog spasavanja od propasti 2009. godine.

Posle drugog spasavanja 2017. i ubrizgavanja ukupno osam milijardi evra budžetskog novca u tu banku, italijanska država ima više od 68 odsto vlasničkog udela u njoj. 

BANKE TVRDE: PENZIONERI SU NAM NAJBOLJI KLIJENTI

Vlada Italije međutim godinama ne uspeva da izađe iz njenog vlasništva i to je postalo simbol za širi problem „čišćenja“ italijanske bankarske industrije od tereta loših kredita.

Italija je obećala Evropskoj komisiji da će do kraja ove godine prodati svoj udeo u Monte dei Paschi, ali ocenjuje se da bi američka ponuda mogla znatno da oteža pronalaženje ne samo kvalitetnog finansijskog, nego i političkog rešenja za tu banku.

Političko rešenje odnosi se na neslaganje predstavnika vlasti i opozicije u vezi sa daljom sudbinom najstarije banke na svetu.

Cene akcija takođe ne idu na ruku Italijanima jer su trenutno 80% ispod vrednosti koju je država platila pre više od tri godine.

Ministarstvo finansija je u budžet za 2021. uključilo i poresku olakšicu od tri milijarde evra svakome ko želi da kupi Monte dei Paschi, a u obavezi su i da pokriju i 10 milijardi evra njenih obaveza.

Stručnjaci u Unikredit banci nisu baš sigurni u to i poručili su da bilo koje preuzimanje Monte dei Paschi mora da bude kapitalno neutralno, kao i da je štiti od pravnih rizika.

Monte dei Paschi di Siena je četvrta najveća banka u Italiji, sa dve hiljade poslovnica i preko pet miliona klijenata.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.