Svet

22.03.2021. 13:44

Breakingthenews.net

Autor: Nova Ekonomija

Astrazeneka efikasna u 79 odsto slučajeva, potvrdile analize

Vakcina protiv koronavirusa koju su zajednički razvili naučnici univerziteta Oksford i kompanija Astra Zeneka, efikasna je 79%  u sprečavanju slučajeva korona virusa, prenosi portal Breakingthenews. Napominje se da su ti rezultati potvrđeni...

Foto: Pixabay

Svet

22.03.2021. 13:44

Vakcina protiv koronavirusa, koju su zajednički razvili naučnici univerziteta Oksford i kompanija AstraZeneka, efikasna je 79 odsto u prevenciji simptomatskih slučajeva korona virusa, prenosi Njujork tajms. To je pokazala analiza treće faze ispitivanja te vakcine u Sjedinjenim Američkim Državama.

U izveštaju se navodi da je vakcinacija 100 odsto efikasna u sprečavanju razvoja teške kliničke slike odnosno slučajeva koji zahtevaju hospitalizaciju. 

Pokazalo se i da je efikasnost vakcine veća od 80 odsto kod starijih od 65 godina.

U vezi sa negativnim efektima AstraZeneka vakcine, istraživanjem je utvrđeno da nema povećanog rizika od tromboze.

Nijedan od 21.583 učesnika istraživanja, koji su u primili bar jednu dozu vakcine, nije imao zgrušavanje krivi niti bilo šta što ukazuje na trombozu, navodi se u studiji.

Kompanija AstraZeneka je saopštila da nastavlja sa procedurom podnošenja zahteva za odobrenja njene vakcine kod američke Uprave za hranu i lekove.

U vakcinaciji protiv korona virusa u Srbiji primenjuju se vakcine četiri proizvođača, među kojima je i AstraZeneka, a zakazivanje termina moguće je putem portala Euprave, preko sledećeg LINKA.

KOLIKO ĆE PROIZVOĐAČI ZARADITI OD PRODAJE VAKCINA?

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.