Srbija

05.04.2021. 17:17

Saopštenje, Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Zašto je najnoviji predlog Vlade Srbije ponovo neprihvatljiv za frilensere?

Udruženje radnika na internetu (URI) podsetilo je da najnoviji predlog Vlade Srbije za poreski status frilensera sadrži obavezu plaćanja tekućih obaveza i obaveza koje se odnose na njihov "navodni" poreski dug državi, od 1. oktobra 2021. godine....

Foto: Nova ekonomija/Čedomir Savković

Protest frilensera krajem 2020. godine.

Srbija

05.04.2021. 17:17

Udruženje radnika na internetu (URI) podsetilo je da najnoviji predlog Vlade Srbije za poreski status frilensera sadrži obavezu plaćanja tekućih obaveza i obaveza koje se odnose na njihov navodni poreski dug državi, od 1. oktobra 2021. godine. To će prema njihovim rečima predstavljati veliki iznos, pa će svaki prosečan frilenser koji zarađuje od 500 do 1.500 evra mesečno uskoro morati da prestane sa radom. 

„Po rešenjima za stari dug koje Poreska uprava bude izdavala od 1. oktobra 2021. godine, lice koje u oktobru mesecu zaradi 1000 evra moraće prvo da plati 470 evra za tekuću obavezu, pa dodatno ratu reprograma za stari dug, oko 100 evra“, navodi URI u svom saopštenju. 

URI napominje da ukupno poresko opterećenje za tog pojedinca tada iznosi oko 56 odsto primanja, dok bi onaj koji zaradi 500 evra imao poresko opterećenje od 38 odsto u odnosu na svoja primanja.  

Predstavnici frilensera tvrde i da bi taj predlog bio pravedniji ukoliko bi se otpisala upitna naplata doprinosa za pet ili šest godina unazad, jer bi se svima smanjio dug, u jednakom procentu.

Prema njihovim rečima, zabrinjavajuće je da plata raste, a da pri tom progresivno skače poresko opterećenje, jer gotovo i da nema poreskih olakšica koje su predviđene za period od 1. oktobra.

Napominju da neoporezivi iznos zarade nije zamena za normirane troškove, kao i da neoporeziv deo uvećan na 32.000 dinara važi samo za dug, ne za obaveze koje će frilenseri plaćati od 1. oktobra 2021. godine. 

„Potpuno je neprihvatljivo da se od ovog datuma taj neoporezivi deo vraća na minimum 18.300 dinara, a da normirani troškovi potpuno izostaju iz obračuna“, napominje URI u svom saopštenju. 

URI napominje i da će izvršenje i naplata poreskih dugova uskoro preći u ruke javnih izvršitelja, što smatraju takođe problematičnim.

U tom udruženju ocenju i da predlog vlade za rešenje statusa radnika na internetu ukazuje na očiglednu nameru da frilenseri kao kategorija više ne postoje. 

Smatraju da je cilj Vlade Srbije da svi frilenseri postanu preduzetnici, iako oni sebe ne doživljavaju kao „pravna lica“.

VLADA SRBIJE USVOJILA PREDLOG O OPOREZIVANJU FRILENSERA

KOLIKO FRILENSERI TREBA DA PLATE DRŽAVI?

Na 1000 evra zarade, posle svih odbitaka, kako tvrdi URI, dug frilensera iznosi 11.500 evra, a kod zarade od 1500 evra mesečno dug drastično raste i iznosi skoro duplo, oko 22.500 evra. 

Napominju da onome ko zaradi mesečno 2000 evra, dug skače trostruko na 33.000 evra.

Plata mu neće pokrivati nametnute poreze i doprinose za fizičko lice, a tu su i problemi koje bi frilenser mogao da ima ako poželi da se registruje kao preduzetnik. Između ostalog i zbog nedavno uvedenog testa samostalnosti za preduzetnike.

„Oporezivanje fizičkih lica spada u kategoriju poreza na lična primanja koji se na engleskom naziva personal income tax, te nama nedostaje upravo takvo poresko rešenje“, tvrde frilenseri. 

Oni ponovo ukazuju da su Severna Makedonija, Bosna i Hercegovina, Rumunija, kao i mnoge druge zemlje našle zakonsko rešenje za fizičko lice, odnosno frilensera. 

U svakoj od tih zemalja, kako tvrde, porez za frilensere ne prelazi deset odsto, dok predlog Vlade Srbije nameće dugovanja do dvadeset puta veća od njihovih ostvarenih primanja. 

„Na tekuće poreske obaveze odlazi još pola prihoda svaki put kada se on ostvari i tako celu narednu deceniju“, poručuju iz Udruženja radnika na internetu.

Najnoviji predlog za oporezivanje frilensera Vlada Srbije izglala je 1. aprila, a prihvatilo ga je Udruženje frilensera i privrednika Srbije (UFPS), dok ga je URI kategorički odbio i najavio nove proteste koji počinju u sredu 7. aprila.

RASKOL UDRUŽENJA FRILENSERA OKO PREDLOGA VLADE SRBIJE

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.