Srbija

23.03.2015. 09:54

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Rusija pita odakle Srbiji tolike jabuke

Srbija

23.03.2015. 09:54

Rusko telo za nadzor uvoza poljoprivrednih proizvoda „Roselkoznadzor“ saopštilo je da je zabrinuto zbog značajnog povećanja izvoza jabuka iz Srbije. 
Ovo telo je predložilo da se po tom pitanju održe konsultacije.
„Tokom analize količina proizvoda koji dolaze u Rusiju iz Srbije, uočen je znatan porast količina jabuke. Zbog toga, Roselkoznadzor je zatražio od nadležnih srpskih vlasti da se održe konsultacije i da informacija o proizvodnji jabuka u Srbiji i reeksportu jabuka proizvedenih u trećim zemljama“, objavilo je to telo na svom veb sajtu. 
U januaru ove godine, Roselkoznadzor je saopštio da sumnja da je Srbija uvučena u nelegalnu trgovinu jabuka, kruški, kupusa i povrća, prenela je ruska agencija Tass. 
Moskva i Beograd su se tada dogovorili da potpišu bilateralni dokument koji „reguliše akcije srpske strane u obezbedjenju bezbednosti snabdevanja povrćem ruskog tržišta“. 
Srbija, dugogodišnji ruski saveznik, navodi agencija Tas s, nije na listi zemalja kojima je Moskva u avgustu zavela embargo na izvoz u Rusiju, kao odgovor na sankcije EU Rusiji zbog Ukrajine. 
Otkako je objavljen ruski embargo, uvoz jabuka iz Srbije u Rusiju je porastao za 48 odsto, na 118.000 tona, prema ruskoj federalnoj carinskoj službi a vrednost je porasla za 82 odsto, na 98 miliona dolara.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Zašto Narodna banka dozvoljava tako velike kamate na dozvoljeni minus? Da li banke mogu da povećaju kamatu na dozvoljeni minus na 200 procenata?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.