Svet

12.04.2021. 14:57

Politico, Euronews

Autor: Nova Ekonomija

Nemačka obavezuje svoje pokrajine na oštrije protivpandemijske mere

Nemački savezni parlamet Bundestag uskoro bi mogao da usvoji novi zakon koji bi savezne pokrajine obavezao da uvedu stroge mere protiv pandemije. Stroge mere bi važile za svih 16 saveznih pokrajina, ukoliko bi broj zaraženih od korona vi...

Foto: Pixabay

Svet

12.04.2021. 14:57

Nemački savezni parlament Bundestag uskoro bi mogao da usvoji novi zakon koji bi pokrajine obavezao da uvedu još strože mere protiv pandemije. Restriktivne mere bi važile za svih 16 saveznih pokrajina i država, ukoliko bi broj zaraženih od koronavirusa u njima za nekoliko dana drastično porastao, preneo je Politico.

U okviru novog zakona savezna vlada je, pored policijskog časa koji bi trajao od 21 čas uveče do pet sati ujutru, predložila i plan za zatvaranje prodavnica, restorana, škola, kao i stroga ograničenja javnih skupova.

Mediji prenose da bi se stroge mere uvodile u onim pokrajinama u kojima broj zaraženih poraste sa 100 na 100.000 u tri uzastopna dana ili tokom nedelju dana.

Nemačka kancelarka Angela Merekel je nakon odustajanja od oštrijih mera koje su trebale da se uvedu za Uskrs, preuzela odgovornost za lošu procenu situacije, a njena vlada je sada predložila novi zakon kako bi „sprečili treći talas pandemije“.

Pokrajine, kako se navodi, neće moći da pronađu izgovore i izbegnu nametanje takozvanih protivpandemijske mere koje donosi vlada u Berlinu.

Prema poslednjim podacima, u samo tri od 16 nemačkih pokrajina broj zaraženih ljudi od COVID-19 porastao je sa manje od 100 na 100.000. 

U zapadnoj pokrajini Sarland ova stopa je velika i navodi se da bi ona mogla da pređe dozvoljeni prag u bilo kom trenutku. 

Nemačke vlasti naizgled teže da nova pravila primene što pre, pa je predsednik Bundestaga Volfgang Šauble jasno je stavio do znanja da bi parlament mogao da izglasa novi zakon već sledeće nedelje.

Pored Bundestaga, zakoni bi trebalo da prođu i kroz drugi dom nemačkog parlamenta koji predstavlja savezne države.

Prema navodima nekih medija novi zakon može da stupi na snagu već 19. aprila.

Prema podacima koje je danas objavio Institut Robert Koch (RKI), Nemačka je registrovala više od tri miliona slučajeva koronavirusa od početka pandemije.

Do 9. aprila 15,12 odsto stanovništva u Nemačkoj primilo je najmanje jednu dozu vakcine, preneo je Euronews.

TRŽNI CENTRI OD DANAS OTVORENI

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.