Svet

15.04.2021. 15:36

BBC

Autor: Nova Ekonomija

Mole Fejsbuk da ne pokreće Instagram za decu

Grupa zagovornika javnog zdravlja iz celog sveta želi da Fejsbuk ukine svoje planove za pokretanje verzije Instagrama za decu, piše BBC.Pismo kampanje nazvane „Detinjstvo bez reklame“, koje je potpisalo 99 grupa i pojedinaca, ...

Foto: Pixabay

Svet

15.04.2021. 15:36

Grupa zagovornika javnog zdravlja iz celog sveta želi da Fejsbuk ukine svoje planove za pokretanje verzije Instagrama za decu, piše BBC.

Pismo kampanje nazvane „Detinjstvo bez reklame“, koje je potpisalo 99 grupa i pojedinaca, tvrdi da je platforma zbog akcenta koji stavlja na imidž „opasna po zdravlje i privatnost dece“.

O planovima za pokretanje Instagrama za osobe mlađe od 13 godina govori se poslednjih nekoliko nedelja.

Fejsbuk, u čijem je vlasništvu Instagram, rekao je da će dečijim nalozima upravljati roditelji.

„Deca su već na internetu i žele da se povežu sa porodicom i prijateljima, zabave se i nauče nešto. Želimo da im pomognemo da to urade na bezbedan i primeren način i da pronađu praktična rešenja za tekući problem dece koja lažu o njihovoj starosti kako bi pristupili različitim aplikacijama“, rekao je tehnološki gigant za BBC.

U pismu potpisnici ističu da oni mlađi od 13 godina koji su već na Instagramu neće platformu „napustiti zbog novog sajta koji deluje (infantilno)“.

Pismo se poziva na istraživanje britanskog Kraljevskog društva za javno zdravlje koje je Instagram ocenilo kao najgoru platformu društvenih medija za mentalno zdravlje mladih.

Izveštaj tvrdi da je Instagram povezan sa povećanim rizikom od poremećaja u ishrani, kao i sajber nasilja.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.