Srbija

19.04.2021. 11:22

RTS

Autor: Nova Ekonomija

Neće biti drastičnog poskupljenja naftnih derivata

Prošle nedelje cena sirove nafte je tokom četiri od pet dana bila u porastu, kažu u Udruženju naftnih kompanija Srbije. Ipak, ocenjuju da se na tržištu naftnih derivata neće desiti velike promene, koje bi dovele do njihovog drasti...

Foto: Pixabay

Srbija

19.04.2021. 11:22

Prošle nedelje cena sirove nafte je tokom četiri od pet dana bila u porastu, kažu u Udruženju naftnih kompanija Srbije. Ipak, ocenjuju da se na tržištu naftnih derivata neće desiti velike promene, koje bi dovele do njihovog drastičnog poskupljenja, prenosi RTS.

Prema rečima generalnog sekretara Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislava Mićovića, procene koje su bile aktuelne prethodne nedelje uglavnom se odnose na eventualnu, drastično veću potrošnju nafte do kraja godine.

On podseća i da potražnja za naftom raste i zbog toga što se u junu ugovaraju njene isporuke.

„I to je doprinelo da četiri od pet dana prethodne nedelje cena sirove nafte bude u porastu, ali to nisu promene (kao onda) kada je cena sirove nafte za nekoliko meseci povećana oko 88%,“ kaže Mićović.

On kaže da se u Americi prethodne nedelje već osetilo da je došlo do veće mobilnosti ljudi, pa se to osetilo i u većoj potrošnji goriva, pre svega na putevima.

Sa druge strane, Kina je zabeležila i rast bruto domaćeg proizvoda, do 18% u prvom godišnjem kvartalu, pa je i tamo skočila potrošnja goriva.

SAUDIJSKA ARABIJA POVEĆAVA PROIZVODNJU NAFTE ZBOG OPORAVKA CENA

„To su neke najave koje ukazuju da je pred nama povećanje potrošnje, pa samim tim i potražnje za sirovom naftom. U kojoj meri će proizvođači sirove nafte odgovoriti u toj meri zavisi i koliko će cena sirove nafte biti viša ili manja“, smatra Mićović.

On dodaje da neće biti nekih većih promena u cenama sirove nafte ako povećanu potrošnju bude pratila odgovarajuća ponuda proizvođača, dok u suprotnom mora da se dogodi neki veliki skok u cenama.

Mićović kaže i da srpsko tržište reaguje u istom smeru kao i druga tržišta, ali dodaje da intenzitet te reakcije nije isti na svim tržištima, jer se i ukupni troškovi naftnih sektora, dok gorivo dođe do pumpi, razlikuju od zemlje do zemlje, kao i konkurencija na tržištu.

Mićović je podsetio da su prošle godine cene goriva u Srbiji bile smanjene u vrlo kratkom periodu za 30 dinara po litru.

Od početka marta do sredine aprila, cena goriva u Srbiji porasla je za 5 do 7 dinara po litru. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.