Saudijska Arabija povećava proizvodnju nafte zbog oporavka cena

Foto: Pixabay

Saudijska Arabija planira da poveća proizvodnju nafte u narednim mesecima, preokrenuvši nedavno veliko smanjenje proizvodnje, što je znak rastućeg poverenja u oporavak cena nafte, piše Vol strit žurnal.

Najveći svetski izvoznik nafte iznenadio je prošlog meseca tržišta nafte kada je rekao da će jednostrano smanjiti milion barela dnevno sirove proizvodnje u februaru i martu u pokušaju da poveća cene.

Rast proizvodnje kreće tek u aprilu, s obzirom na to da su se Saudijci već obavezali da će se držati smanjenja do marta.

Cene nafte su se ove nedelje vratile na nivo koji nije viđen od izbijanja pandemije COVID-19 početkom 2020. godine. Nafta "Brent" dostigla je u sredu vrednost od 64 dolara za barel, dok je "WTI" iznosio 60,6 dolara po barelu.

Oporavak cena nafte potpomognut je neočekivanim hladnim vremenima u SAD-u, što je uticalo na kratkotrajnu proizvodnju sirove nafte.

Napori proizvođača da smanje zalihe i rebalansiraju tržišta nafte, na čelu sa Saudijskom Arabijom, takođe su ojačali naftne fjučerse.

Uprkos oporavku, OPEC i grupa od deset proizvođača koju predvodi Rusija - a koji su zajedno radili na povećanju cena - verovatno će održati ograničenja proizvodnje na sledećem sastanku 4. marta, kažu delegati OPEC-a, saznaje Vol strit žurnal.

Neformalna grupa nekih od najvećih svetskih proizvođača nafte efektivno se složila da održi kolektivnu proizvodnju nafte na oko 7,1 miliona barela dnevno do februara. Ali Rusiji i Kazahstanu, koji su se usprotivili ovom dogovoru, dozvoljeno je da povećaju proizvodnju za kombinovanih 75.000 barela dnevno.

OPEC očekuje da će svetska potrošnja nafte porasti za 4,72 miliona barela dnevno u četvrtom kvartalu 2021. godine, u poređenju sa prva tri meseca godine, usred globalnog ekonomskog oporavka.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.