Srbija

27.04.2021. 13:02

Saopštenje

Autor: Nova Ekonomija

Privedeno 68 ljudi zbog utaje 107 miliona dinara poreza

Foto: Pixabay

Srbija

27.04.2021. 13:02

Po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu privedeno je 68 ljudi, zbog osnovane sumnje da su utajili 107 miliona dinara poreza, i pribavili protivpravnu korist od preko 104 miliona dinara, saopštila je Poreska uprava.

Sumnja se da su odgovorna lica tri privredna društva iz Beograda, Draževca i Podgorca, tokom 2017. i 2018. godine, u saučesništvu su sa 63 poljoprivredna proizvođača organizovali uvoz voća iz Grčke preko jednog od tih preduzeća.

Zatim su uvezeno voće prikazivali kao proizvode srpskog porekla, uz sačinjavanje fiktivne dokumentacije, a potom su ga izvozili u Rusiju.

Vlasnici poljoprivrednih gazdinstava sa teritorije Srbije su na osnovu tako sačinjene lažne dokumentacije, deo novca koji je uplaćen na njihov račun na ime PDV nadoknade vratili odgovornim licima jednog od tih preduzeća.

Takođe, osumnjičeni su u nameri da delimično izbegnu plaćanje PDV – a i poreza na dobit pravnih lica, umanjivali poresku obavezu nezakonitim korišćenjem PDV nadoknade, kao i nezakonitim uvećanjem troškova poslovanja, čime je budžet oštećen za preko 107 miliona dinara.

Četvorici privedenih je određeno zadržavanje do 48 časova, zbog osnovane sumnje da su izvršili poresku utaju, pranje novca, zloupotrebu položaja odgovornog lica i falsifikovanje službene isprave.

Protiv navednih lica podneta je zajednička krivična prijava Višem javnom tužilaštvu u Nišu.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.