Srbija

02.06.2021. 16:10

Biznis i finansije

Autor: Nova Ekonomija

Kako stranci koji imaju svoj privatan posao komentarišu Srbiji?

Dok mi domaći poslovni ambijent često opisujemo kao „divlji kapitalizam“, oni koji su došli iz razvijenog kapitalizma i ostali da žive i rade u Srbiji, ovde i dalje prepoznaju tragove socijalizma. Čak i u radu poreznika, &bdquo...

Foto: Pixabay

Srbija

02.06.2021. 16:10

Domaća javnost naš poslovni ambijent često opisuje kao „divlji kapitalizam“, ali stranci koji su iz razvijenog kapitalizma došli da žive i rade u Srbiji, ovde i dalje prepoznaju tragove socijalizma, pišu Biznis i finansije.

Više od 18.000 firmi u Srbiji nalazi se u vlasništvu stranaca, mahom Italijana, Slovenaca, Hrvata, Nemaca i Austrijanaca, pokazuje Centralna evidencija stvarnih vlasnika u nadležnosti Agencije za privredne registre (APR).

Frank Klem (58), dugo je vodio uspešan restoran u Hanoveru u Nemačkoj, a 2016. godine odlučio je da proda sve što ima tamo i preseli se u Novi Sad, zajedno sa svojom suprugom, Srpkinjom. Tada je kupio kafić Makijato Liman.

„U Srbiji poreski sistem nije toliko strog kao u Nemačkoj, neki lokal će možda biti zatvoren zbog prekršaja na dve nedelje, ali u Nemačkoj imate velike kontrole celokupnog poslovanja posle kojih vam lokal možda bude zatvoren zauvek, bićete doslovno uništeni“, kaže Klem.

Objašnjava da u Nemačkoj ljudi ne napuštaju privatne poslove zbog radnih mesta u državnoj službi gde su plate dosta manje toga nema, kao i da je tamo mnogo teže nego što se ljudima u srbiji čini.

Kaže da u Nemačkoj ne može da se preživi bez mesečne zarade od barem 3.000 evra, plate koju nije uopšte lako zaraditi, kao što nije lako zaraditi ni minimalac u Srbiji. Život i posao su, kako primećuje, drugačiji i u različitim delovima Srbije.

„Rekao bih da su cene u Beogradu 10 do 15 odsto više u odnosu na Novi Sad, što i nije tako strašno, iz mog ugla“, ocenjuje Frank Klem.

DOMAĆI IT-IJEVCI ZADRŽAVAJU AUTONOMIJU KADA FRIMU KUPE STRANCI

Vlasnik brenda Francuske tajne Olivije Dluzni (36) je 2015 godine došao iz Francuske u vojvođansku prestonicu sa ženom Srpkinjom i decom, i doneo sa sobom umeće u pravljenju sira, što je proizvod kojim se Francuzi posebno ponose.

„Francuska više nije što je bila, tamo je sada još gore za mlade ljude, potpuno se izgubila solidarnost i porodica, nema topline i puno je mržnje i rasizma. U Srbiji se ne bojim za porodicu i za razliku od Francuske, možete bezbedno da izađete na ulicu nakon 20 časova„, priča vlasnik Francuske tajne.

Dluzni je počeo da radi sa jednim kolutom sira na Futoškoj pijaci u Novom Sadu. Iako je sada posao razvijeniji i dalje tezgari, ali kako ističe „s razlogom“.

„U Francuskoj prodaja na pijaci znači da imate gotovinu i da ste ozbiljan privrednik. U Srbiji se taj posao manje vidi i ceni, ali verujte da postoje ozbiljni kupci na pijaci koji dolaze zbog svežine i kvaliteta proizvoda“, predviđa vlasnik Francuskih tajni.

Dluzni kaže da je ovde osetan nedostatak posvećenosti nekom poslu, kao i da se u Francuskoj lakše pronalaze radnici koji imaju želju da stasavaju u firmi.

„Toga ovde nema. Srbija je bivša komunistička država, gde ste imali jednu firmu bez konkurencije. S druge strane, Francuska je kolonijalna zemlja i mi znamo vrlo dobro kako smo došli do resursa koje imamo. Ja sam za liberalni komunizam više nego za kapitalizam“, dodaje Dluzni.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.