Svet

02.06.2021. 17:18

Euractiv.com

Autor: Nova Ekonomija

SAD traži od Bugarske da reši aferu prodaje pasoša

Američki Stejt department upozorio je Bugarsku da bi, ako želi da njeni građani putuju bez vize u SAD, trebalo da počisti nered oko prodaje „pasoša za gotovinu“, prenosi Euractiv.com.Prema zvaničnim dokumentima do kojih je...

Pexels

Svet

02.06.2021. 17:18

Američki Stejt department upozorio je Bugarsku da bi, ako želi da njeni građani putuju bez vize u SAD, trebalo da reše problem prodaje pasoša, prenosi Euractiv.com.

Prema zvaničnim dokumentima do kojih je došao Euractiv Bugarska, američka strana insistira da se bugarski pasoši izdaju samo dobro provernim građanima, koji ne predstavljaju pretnju za unutrašnju bezbednost Sjedinjenih Američkih Država.

Prema otkrićima Euractiva iz 2018. godine, postojala je razrađena koruptivna šema koja je omogućavala   slobodno putovanje i pristup EU svima koji su spremni da plate mito od 5.000 evra da bi dobili pravi bugarski pasoš.

Državna agencija zadužena za bugarsku dijasporu posebno je bila uključena u korupcionašku aferu tako što je „plaatišama“ izdavala lažne potvrde o bugarskom poreklu, dokument na osnovu kojeg se mogu izdati bugarsko državljanstvo i lična dokumenta.

Šef ove agencije smenjen je i proveo je nekoliko meseci u pritvoru, ali do istinske reforme nije došlo pod bivšom vladom, u kojoj se VMRO, koalicioni partner bivšeg premijera Bojka Borisova.

AMERIČKE INVESTICIJE VEĆE NEGO ŠTO POKAZUJE STATISTIKA

Trenutno su Kipar, Hrvatska, Rumunija i Bugarska jedine države EU čijim državljanima još trebaju vizu za ulazak u SAD.

Međutim, Hrvatska i Rumunija su dobile uveravanja da će Vašington uskoro ukinuti vizu za njih. Ovim će se samo Kipar i Bugarska naći u kategoriji zemalja čiji državljani trebaju neimigrantsku vizu za ulazak u EU.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.