Vesti iz zemlje

09.06.2021. 12:33

Saopštenje

Autor: Nova Ekonomija

Svetska banka: Prognoza rasta Srbije nepromenjena

U svojoj novoj prognozi Svetska banka zadržala je ocenu privrednog rasta Srbije za 2021. godinu na 5%, u svom novom izveštaju o ekonomskim prognozama u svetu. Kao međunarodna finansijska institucija, Svetska banka je ostala pri projekciji...

Foto: Nova ekonomija

U svojoj novoj prognozi Svetska banka zadržala je ocenu privrednog rasta Srbije za 2021. godinu na pet odsto, u svom novom izveštaju o ekonomskim prognozama u svetu.

Kao međunarodna finansijska institucija, Svetska banka je ostala pri projekciji rasta naše ekonomije u 2021, godini, koju je aprilu povećala za 1,9 procentnih poena u odnosu na predviđanja iz januara.

U novom izveštaju Svetske banke zadržana je i prognoza rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije za 2022. godinu na 3,7 odsto. Ona je u aprilu takođe povećana za 0,3 odsto u odnosu na januar, dok se za 2023. godinu projektuje stopa rasta od 3,9 odsto.

Na početku ove godine, Svetska banka je u januarskim prognozama predviđala rast Srbije u ovoj godini od 3,1 odsto i rast od 3,4 odsto u 2022.

Svetska banka je u aprilu prognozirala da će stopa siromaštva u Srbiji blago opasti na 16,8 odsto u 2021. godini.

Tada je ocenjeno da na srednji rok regionalni sporovi i sporo napredovanje Srbije u procesu pristupanja EU mogu nepovoljno da utiču na spremnost investitora da ulažu u njenu ekonomiju.

Izazovi na tržištu rada Srbije, kako je tada ukazala ukazala Svetska banka, ograničavaju prostor za veće unapređenje situacije na socijalnom planu, gde može da dođe i do pogoršanja zbog velikog „odliva mozgova“.

SVETSKA BANKA: U SRBIJI OVE GODINE RAST BDP-A 5 ODSTO

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.