Svet

14.06.2021. 13:51

Reuters

Autor: Nova Ekonomija

Rojters: Crna Gora se zadužuje i prodaje imovinu zbog duga Kinezima

Crna Gora, koja ima veliki dug prema Kini počela je da pregovara o stotina miliona evra jeftinog kredita koji bi uzela od Evropske unije (EU), a zbog toga priprema i prodaju državne imovine, prenosi agencija Rojters, pozivajući se na visoke evrops...

Foto: Pixabay

Svet

14.06.2021. 13:51

Crna Gora je počela da pregovara o jeftinom kreditu koji bi uzela od Evropske unije (EU), a razmatra i prodaju državne imovine kako bi otplatila kineski kredit, prenosi agencija Rojters. Neimenovani EU zvaničnici tvrde da bi dug Crne Gore prema Kini mogao da zakomplikuje evrointegracije Zapadnog Balkana.

Zvanični Brisel se, prema saznanju Rojtersa, obratio državnim bankama članica EU, Nemačkoj kreditnoj banci za obnovu (KfV) i Francuskoj razvojnoj agenciji (AFD), kao i italijanskom državnom zajmodavcu CDP da pruže finansijsku pomoć Crnoj Gori.

Napominje se da je cilj spajanje njihovih eventualnih ponuda, koje bi mogle da budu gotove u narednim nedeljama, a pre leta.

Ni nemačka banka ni francuska razvojna agencija nisu želele da komentarišu tvrdnje Rojtersa. Kineska državna banka za uvoz i izvoz, koja je odobrila 20-godišnji zajam, takođe nije odgovorila na navode te novinske agencije.

Potpredsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović je u martu pred evropskim poslanicima rekao da EU treba da pomogne u refinansiranju zajma kako bi sprečila da njegova zemlja bude finansijski zavisna od Kine.

Crnogorski ministar finansija Milojko Spajić takođe se pridružio tome javnim naporima, rekavši za Fajnenšl tajms 11. aprila da bi pomoć EU u vezi sa kineskim zajmom bila „laka pobeda“ za Uniju.

Sud u Kini nadležan za auto-put u Crnoj Gori
Air Montenegro počeo da leti

Crna Gora je od kineske Eksim banke uzela oko milijardu dolara kredita za autoput od granice sa Srbijom do Bara.

Evropska komisija i Crna Gora su u početku raspravljale o refinansiranju kineskog duga, ali su od toga kasnije odustale, jer je za to bilo potrebno odobrenje Kine.

Crna Gora takođe želi da pokrene dugo očekivanu reviziju svoje imovine. U tu imovinu spada železnica, elektroprivreda, kao i državno zemljište zajedno sa velikim morskim plažama na granici sa Albanijom.

Vlada Crne Gore ranije je prodavala državno zemljište na primorju, sa ciljem da se razvija turizam, ali neki ekonomisti tvrde da je malo verovatno da bi sama privatizacija mogla da bude dovoljna za značajno ublažavanje tereta duga Crne Gore.

Crna Gora se već dogovorila sa Kinom da odloži otplatu prve dela zajma od 60 miliona evra, koja bi trebalo da stigne krajem 2022. godine i to joj je pošlo za rukom jer je kineski izvođač kasnio sa izgradnjom auto-puta.

Crnogorski ministar finansija Milojko Spajić takođe je rekao da država razmatra i konvertovanje kineskog zajma iz dolara u evre, kao i smanjenje kamatne stope sa 2 odsto na 0,6 odsto. Ipak, neki ekonomisti su prema tome skeptični i tvrde da kineski zajmodavac nema nikakvog interesa da na to pristane.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.