Svet

17.06.2021. 15:22

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Zemlje G7 više ulažu u fosilna goriva nego u zelenu energiju

Zemlje članice G7 troše milijarde dolara više na fosilna goriva u odnosu ne zelenu energiju, objavila je Razvojna humanitarna organizacija "Tearfund", prenosi Statista.com. Uoči samita G7 organizacija "Tearfund" objavila je i...

Foto: Pixabay

Svet

17.06.2021. 15:22

Zemlje članice G7 troše milijarde dolara više na fosilna goriva u odnosu ne zelenu energiju, objavila je organizacija „Tearfund“, prenosi Statista.com

Uoči samita G7 organizacija „Tearfund“ objavila je izveštaj u saradnji sa Međunarodnim institutom za održivi razvoj i Institutom za prekomorski razvoj, u kom se navodi da su od januara 2020. godine do marta 2021. Kanada, Francuska, Nemačka, Italija, Japan, SAD i Ujedninjeno Kraljevstvo potrošile 189 milijardi dolara na ugalj, naftu i gas, naspram samo 147 milijardi uloženih u zelenu energiju.

Najveći deo novca dobio je sektor transporta, a posebno zbog velikog broja planova za spasavanje avio i automobilske industrije tokom ranih faza pandemije koronavirusa. 

Autori izveštaja tvrde da su paketi finansijske pomoći za te industrije sadržali vrlo malo „zelenih“ podsticaja, te da se njima, barem u doglednoj budućnosti, podržavaju energenti koji zagađuju. 

Samo 17 odsto obaveza koje su usmerene ka sektorima koji zagađuju u sebi sadrže „zelene elemente“, dok 83 odsto obaveza nije sadržalo zahteve za smanjenje zagađenja, a ni klimatske ciljeve.  

Zajedno sa direktnim ulaganjem u „prljave“ oblike energije, neke vlade su i povukle propise koje su trebale da regulišu i smanje industriju fosilnih goriva.

To se najčešće dešavalo usled privremenog ukidanja taksi na goriva ili suspenzijom kazni za kompanije koje krše ekološke propise. 

Navodi se i da je samo jedan od deset dolara koji su posvećeni odgovoru na pandemiju išlo u prilog merama za čistiju energiju. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.