Srbija

24.06.2021. 17:13

Saopštenje

Autor: Nova Ekonomija

Linglong dobio saglasnost za deo fabrike u Zrenjaninu

Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine dao je saglasnost za Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu, koja se odnosi na projekat izgradnje miksera za gume fabrike Linglong u Zrenjaninu.  Kako se navodi u obr...

Foto: Nova ekonomija

Srbija

24.06.2021. 17:13

Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine dao je saglasnost za Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu, koja se odnosi na projekat izgradnje miksera za gume fabrike Linglong u Zrenjaninu. Kako se navodi u obrazloženju koje je potpisao predstavnik sekretarijata Nemanja Erceg, pogoni za proizvodnju pneumatika nisu predmet tog zahteva.

Proizvodni program projekta o kome je reč predviđa „izradu sirovih gumenih traka na bazi kaučuka opšte namene i na bazi butil-kaučuka. U objektu će biti devet proizvodnih linija sa mikserima, a planirana je i izgradnja skladišta opasnog i neopasnog otpada.

Navodi se i da će emiteri zagađujućih materija u vazduh, iz oba miksera biti opremljeni sistemima za smanjenje zagađenja, dok je za rad miksera predviđena potrošnja prirodnog gasa. Vodosnabdevanje će biti iz gradskog vodovoda, a ukoliko vode ne bude dovoljno, bušiće se bunar.

Navodi se i da će se otpadne vode sa lokacije odvoditi zasebnim kanalizacionim mrežama za atmosferske vode, sanitarno-fekalne i tehnološke otpadne vode za koje je predviđen uređaj za primarno prečišćavanje otpadnih voda.

Ukazuje se i da su za vreme trajanja javnog uvida mišljenje o Studiji dostavila tri udruženja građana: Most na suvom, RERI i Zrenjaninska omladinska organizacija, kao i 98 građana. Najviše ih je brinula zaštita vazduha, uticaj projekta na vodosnabdevanje, prečišćavanje otpadnih voda, ali i ugroženost obližnjeg rezervagta Carske bare.

Kineskoj fabrici guma zemljište, subvencije i sad ulica
Krivične prijave protiv kompanije Linglong zbog nelegalne gradnje

Komisija je saopštila da je studija o uticaju na životnu sredinu u skladu sa zakonom i napomenula da će svi odgovori obrađivača studije (investirora) koji objašnjavaju nejasnoće morati da budu u njenoj dopunjenoj verziji.

Kineska kompanija Linglong u Zrenjaninu gradi fabriku za proizvodnju guma na oko 97 hektara, a vrednost investicije koja bi trebalo da zaposli 1.200 radnika je 800 miliona evra.

Projekat fabrike guma u Zrenjaninu, gradu koji je bez pijaće vode već više decenija, prate brojne kontroverze

RERI: Fabrici guma Linglong nezakonito odobrena državna pomoć
Zrenjanin platio uređenje zemljišta Linglongu, država im poklanja i priključak za vodu

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.