Srbija

25.06.2021. 16:51

Čedomir Savković

Autor: Nova Ekonomija

Bor: Radnici „Ziđin kopera“ nastavljaju pregovore o kolektivnom ugovoru

Ministarstvo i održao sastanak sa predstavnicima kompanije došlo je do dogovora da kompanija sa pravilnikom o radu koji je stupio na snagu 23 juna stavi van snage i donese pravilnik o radu koji će da se drži ista prava koja smo imali u kole...

Foto: Pixabay

Srbija

25.06.2021. 16:51

Radnici kompanije „Ziđin koper“ u Boru zamrznuće svoj protest koji je najavljen za ponedeljak. Protest je trebalo da se održi jer je prvobitno odbijeno da im se uvaže prava iz prethodnog kolektivnog ugovora, rekao je za Novu ekonomiju  poverenik Granskog sindikata Nezavisnost u tom gradu, Časlav Gavrić.

„Ministarstvo je održao sastanak sa predstavnicima kompanije. Došlo je do dogovora da kompanija pravilnikom o radu koji je stupio na snagu 23. juna stavi van snage i donese pravilnik o radu koji će da sadrži ista prava koja smo imali u kolektivnom ugovoru koji je istekao 21. juna“, objašnjava Gavrić.

Prema njegovim rečima, nakon dobijanja pismene potvrde od poslodavca da će ispoštovati njihove zahteve, protest radnika Ziđina koji je najavljen za ponedeljak, biće zamrznut.

„Pregovori o zaključenju kolektivnog ugovora se nastavljaju uz prisustvo predstavnika resornih ministarstava. Znači ostaju ista prava zaposlenima do daljnjeg“, naveo je Gavrić u izjavi za naš portal.

Ministarstvo rudarstva i energetike saopštilo je da je sa kompanijom „Ziđin koper“ dogovorilo  da do potpisivanja novog kolektivnog ugovora zaposleni u toj kompaniji zadrže sva prava koja su predviđena kolektivnim ugovorom koji je istekao.

Kineska kompanija „Ziđin koper“ je većinski vlasnik Rudarsko-topioničarskog basena „Bor“. 

Ministarstvo je nedavno izdalo rešenje kojim se kompaniji „Ziđin majning“ odobrava izgradnja rudarskih objekata i izvođenje  radova za rudnik bakra i zlata „Čukaru Peki“, koji se nalazi u okolini Bora.

Građani Bora su se prošle godine žalili na zagađenje zbog rada kompanije „Ziđin“, a oni koji žive blizu budućeg rudnika tvrde da država ne mari za njihove interese jer dozvoljava kineskom investitoru da im otkupi zemlju u bescenje.

Ziđinu odobreno proširenje rudnika „Čukaru Peki“

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.