Srbija

28.06.2021. 12:26

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

SA PANELA !!! Atanacković i Jovović

Srbija

28.06.2021. 12:26

Državna sekretarka u Ministarstvu rudarstava Jovanka Atanacković, rekla je kako smatra da nije poljuljano povrenje u državu, jer ona razgovara sa svima i pozvala je sve zainteresovane strane da uđu u dijalog.

Kaže da se sdve odluke donose uz komunikaciju sa javnošću, da postoje javni uvidi, kao i javne konsultacije sa građanima.

Sporveli smo sve konsultacije sa javnošću, za sva četiri zakona iz oblasti energet i rudarstva, kaže Atanacković.

Prema njenim rečima, Projekat Jadar je već nekoliko godina pristutan u Srbiji, a ministarstvo će sve u ve raditi po zakonu.

Smatramo da u trenutnu energetsku tranziciju, treba da vidimo kao šansu za naš narod i državu da poastanemo lider u regionu, koristeći sve principe koji danas važe u ekologiji, naglašava Atanacković.

Ddoaje da svaki projekat treba razmotriti, kao i da se nijedan neće sprovesti ako nije u saglasnosti sa zaštitom životne sredine.

Svi smo mi malo licemeri jer koristimo energiju koja je nastala tako što je bilo uticaja na životnu sredinu, ocenjuje predstavnica ministarstva rudarstva.

Prema njenim rečima treba da povećamo standarde u zaštiti zaštite životne sredine. 

Srbija će kako ocenjue najverovatnije imati referendum o eksploataciji litijuma, a ako referendum i demokratski o tome pozitivno odluči, nećemo samo izvoziti litijum, već ćemo od njega praviti konkretne proizvode, kaže Atanacković.

Profesor Aleksandar Jovović, sa Mašinskog fakulteta u Beogradu kaže da je inženjerstvo i ostale struke jedina prava mogućnost za razvoj jedne zemlje, pa samim tim i Srbije.

On je podsetio da posledice neugrađivanja filtera na termoelektrane koje rade na ugalj trpimo i danas, i pored toga što je to nekada bila zakonska obaveza.

Ocenjuje da projekat eksploatacije litijuma prevazilazi Srbiju, jer se tiče i autmobilske industrije, kao i drugih privrednih grana.

Smatra da takve kompanije sebi ne dozvoljavaju promašaje u planiranju svog rada, kao i da su spremne da u pozotivnom smislu menjaju svoj odnos prema javnosti.

Rekao je i da je Rio Tinto u svojoj dugoj istriji imao mnogo promašaja, kao i da je to logično imajući u vodu samu veličinu kompanije.

Smatra da je u ovom trenutku dati procenu uticaja budućeg projekta na životnu sredinu, koji upravo Mašinski fakultet u Beogradu radi sa drugim institucijama koje su uključene u taj posao.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.