Svet

30.06.2021. 17:00

Euractiv

Autor: Nova Ekonomija

Evropska komisija podržala zabranu kaveza u uzgoju životinja

Evropska komisija obavezala se danas da će raditi na donošenju zakona koji će zabraniti stavljanje domaćih životinja u kaveze.Današnji korak EK dočekan je kao istorjski za dobribit životinja, nakon što je više od...

Pixabay

Svet

30.06.2021. 17:00

Evropska komisija obavezala se na donošenje zakona koji će zabraniti stavljanje ili odgajanje domaćih životinja u kaveze.

Korak EK ocenjen je kao istorijski za dobrobit životinja, nakon što je više od milion građana Evrope potpisalo inicijativu za zabranu kaveza.

Komisija se obavezala da će do 2023. godine izaći sa predlogom zakona za zabranu kaveza za domaće životinje u okviru tekuće revizije zakona o dobrobiti životinja, u ovkiru Strategije „od farme do viljuške“

Iako će proces će biti naučno podržan od strane Evropske agencije za bezbednost hrane, krajnji cilj je kristalno jasan, poručila je evropska komesarka za zdravstvo Stela Kiriakides  – okruženje bez kaveza za milione životinja. 

Prema njenim rečima, plan je da zakon stupu na snagu od 2027. godine, s tim što su potrebne procene uticaja i fazno ukidanje.

Predlog Komisije odnosi se na životinje koje su već obuhvaćene propisima o kavezima, a uključuje koke nosilje, krmače i telad, kao i druge životinje poput zečeva, kokoške,  prepelice, patke, i guske. 

Potez Evropske komisije dolazi kao odgovor na inicijativu građana Evrope „Kraj kaveznog doba“, koja je prikupila više od milion potpisa koji pozivaju na prelazak na sistem uzgoja bez kaveza. 

Odluku Evropske komisije pozdravio je veliki broj civilnih organizacija.

Međutim, kraj upotrebe kaveza zahtevaće radikalne promene u postojećim poljoprivrednim sistemima, što izaziva zabrinutost poljoprivrednih udruženja.

Članica udruženja poljoprivrednika ECVC-a ( European coordinaton Via Campesina) Morgan Odi upozorila je da je neophodno da se uspostavi preko potrebna sicio-ekonomska podrška i zakonodavne mere kako bi takva promena bila održiva.

Ona je naglasila da Komisija mora da se obaveže da će poljoprivrednicima omogućiti pravednije cene proizvoda, posebno ako se troškovi proizvodnje povećavaju u skladu sa zakonodavstvom EU.

Komisija tvrdi da će poljoprivrednici biti podržani kroz različite mehanizme u novoj zajedničkoj poljoprivrednoj politici (CAP), kao što je novi instrument eko-šema, koji će poljoprivrednicima pomoći da unaprede objekte u skladu sa novim standardima.

Komisija je takođe istakla da države članice mogu i da povlače sredstva iz Fonda za pravednu tranziciju kao podršku poljoprivrednicima. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.