Srbija

01.07.2021. 10:46

Saopštenje

Autor: Nova Ekonomija

EIB potpisala 200 miliona za mala i srednja preduzeća u Srbiji

Evropska investiciona banka (EIB) obezbediće zajam u iznosu od 200 miliona evra Fondu za razvoj Republike Srbije za brži oporavak malih i srednjih preduzeća (MSP) i preduzeća srednje tržišne kapitalizacije od COVID-19.Ovo je še...

Foto: Pixabay

Srbija

01.07.2021. 10:46

Evropska investiciona banka (EIB) obezbediće zajam u iznosu od 200 miliona evra Fondu za razvoj Republike Srbije za brži oporavak malih i srednjih preduzeća (MSP) i preduzeća srednje tržišne kapitalizacije od COVID-19.

Ovo je šesti zajam EIB-a za Srbiju u okviru finansijskog paketa Tima Evropa za Zapadni Balkan, povećavajući ukupan iznos podrške EIB za brži oporavak Srbije od pandemije na 380 miliona evra.

„Zajam će ubrzati oporavak privatnog sektora, povećati privrednu aktivnost i pomoći da se očuva preko 47.000 radnih mesta, istovremeno stvarajući 5.500 novih prilika za zapošljavanje građana Srbije“, navodi se u saopštenju EIB.

Sredstva će biti na raspolaganju malim srpskim preduzećima za pokriće potreba za obrtnim kapitalom i finansiranje dugoročnijih investicija, pod fleksibilnijim i povoljnijim uslovima.

Ona su tako osmišljena da se maksimira uticaj i obezbede različite opcije isplate, omogućavajući MSP kojima su hitno potrebna sredstva za održavanje likvidnosti da do tih sredstava brže dođu. 

Ova sredstva su deo paketa podrške Tima Evropa za Zapadni Balkan, koji uključuje program za oporavak od kovida-19 vredan 1,7 milijardi evra koji je EIB uvela u maju 2020. godine.

Paket podrške EU uključuje i kontinuirano uvođenje dva dodatna programa, koji će obezbediti do 900 miliona evra novih sredstava u regionu.

Od 2009. godine do danas, EIB je investirala preko 2,2 milijarde evra u gotovo sve ključne sektore srpske privrede, što je doprinelo očuvanju preko 320.000 radnih mesta.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.