Srbija

04.07.2021. 11:33

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Advokati obustavljaju rad zbog skupštinskog tumačenja troškova kredita

Foto: Nova ekonomija

Srbija

04.07.2021. 11:33

Advokatska komora Srbije (AKS) saopštila je da će u ponedeljak, 5. jula, organizovati jednodnevnu obustavu  rada svih advokata, zbog predloga poslanika za autentično tumačenje odredbi zakona o zaštiti potrošača, o zaštiti korisnika finansijskih usluga i o obligacionim odnosima.

Predstavnici advokata prethodno su objavili da će usvajanjem autentičnih tumačenja tri zakona značiti da će svi građani koji su na sudu dobili tužbe protiv banaka, za neovlašćenu naplatu troškova obrade kredita, retroaktivno morati da plate sudske troškove.

„Autentičnim tumačenjima se krše, Ustavom i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, zajemčena ljudska prava na pravično suđenje, jednaku pravnu zaštitu, a pre svega, pravo na pravnu sigurnost građana. Donošenjem predloženih autentičnih tumačenja ponovo bi se aktivirao princip retroaktivnosti na taj način što bi se stvorili uslovi za ponavljanje svih pravnosnažnih okončanih postupaka, a građani bili dovedeni u situaciju da izgube sporove koje vode ili u kojima su već uspeli u ostvarenju tužbenog zahteva protiv banaka“, navodi se u današnjem saopštenju.

Kako su objasnili, tokom obustave rada advokati neće pristupati na ročišta za glavnu raspravu i glavne pretrese pred sudovima, neće pristupati pred tužilaštvima u istražnim postupcima i postupcima pregovora oko primene oportuniteta ili sporazuma o krivici.

Dodali su i da neće pristupati pred organima uprave, javnim beležnicima i privatnim izvršiteljima i neće pristupati u policiju u pretkrivičnim postupcima, osim u slučaju prijema rešenja o zadržavanju i saslušanja pred sudom povodom određivanja pritvora.

Sednica nadležnog odbora Narodne skupštine na kojoj će se raspravljati o tri predloga za autentično tumačenje takođe je zakazano za sutra.

Mogućnost za njihovo usvajanje pozdravile su Privredna komora Srbije i Udruženje banaka Srbije, koji su ocenile da se time otklanja „pretnja“ po finansijski sistem.  

Pojedini advokati su prethodno organizovali više protesta protiv izmena Zakona o parničnom postupku, jer su smatrali da će se njima odbaciti sve tužbe građana za neosnovanu obradu kredita.

Prema njihovim rečima, ideja da se sudovi rasterete od stotina hiljada tužbi protiv banaka tako što će se otežati pristup njima, ili tako što će se obustaviti svih procesa u kojima nisu plaćene sudske takse, bi predstavljale „masovnu povredu prava građana, na budući teret poreskih obveznika“.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.