Srbija

06.07.2021. 15:17

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

CEFTA na Samitu Zapadnog Balkana: Ove godine ostvareni važni rezultati

Porširenje Zelenih koridora, olakšavanje elektronske trgovine, validacija AEO programa, neki su od rezultata koje su u 2021. godini postigle CEFTA Strane, navodi se u saopštenju."Radimo na različitim procesima, koji bi predu...

Pixabay

Srbija

06.07.2021. 15:17

Prorširenje Zelenih koridora, olakšavanje elektronske trgovine, validacija AEO (Authorised Economic Operator) programa, neki su od rezultata koje su u 2021. godini postigle članice Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini (CEFTA), navodi se u saopštenju te organizacije.

„Radimo na različitim procesima, koji bi preduzećima doneli uštedu vremena i troškova, a neki od njih su – proširenje Zelenih koridora u okviru CEFTA i sa EU, olakšavanje elektronske trgovine, validacija AEO programa. Značajan posao je urađen na ekspertskom nivou, a sada bi usvajanje ovih važnih odluka trebalo da bude prioritet“, naveo je direktor CEFTA Sekretarijata Emir Đikić prilikom predstavljanja rezultata na Samitu Zapadnog Balakana. 

Takođe, kako piše u saopštenju, izveštaji o validaciji AEO programa za Severnu Makedoniju, Srbiju i Moldaviju su završeni i spremni za usvajanje. 

Uzajamnim priznavanjem uključene carinske uprave pristaju da priznaju validirane AEO programe izdate na jednom tržištu na ostalih šest tržišta. Ovaj status omogućava lakše carinjenje uopšte i ključni je element u jačanju bezbednosti lanca snabdevanja, navodi se u saopštenju.

Takođe je finalizirana Odluka o olakšavanju elektronske trgovine, kojom se utvrđuju pravila o e-trgovini u okviru CEFTA. 

Usvajanjem zajedničkog tržišnog principa i usklađivanjem ključnih pravila, preduzećima se pruža jedan set pravila za sedam tržišta.

To znači da nema posebnog odobrenja i registracije za digitalna preduzeća, umanjeni su troškovi koji se odnose na regulatornu analizu, usklađenost, primenjivanje i sudove, piše u saopštenju.

CEFTA Zeleni koridori prošireni su na sve prelaze u regionu, računajući i pružne, a u 2020. godini od početka pandemije 500.000 kamiona iskoristilo je ovu inicijativu. 

Statistika pokazuje da približno 80 odsto kamiona koristi CEFTA Zelene koridore, a 20 odsto onih koji ih koriste prevoze robu prioritetne neophodnosti i ostvaruju benefite od prioritetnog prolaska, navodi CEFTA. 

CEFTA Strane, kako se navodi, izrazile su snažan interes da Zelene koridore/trake prošire na granične prelaze sa susednim državama članicama EU na osnovu zaključaka Samita u Sofiji održanog u novembru prošle godine.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.