Svet

13.07.2021. 10:36

Bloomberg

Autor: Nova Ekonomija

Guverner turske centralne banke osumnjičen za plagijat doktorata

Guverner turske centralne banke Sahap Kavčoglu pod istragom je zbog toga što je navodno plagirao velike delove svoje doktorske disertacije, prenosi agencija Blumberg (Bloomberg).Istambulski univerzitet Marmara istražuje navode da je Kav...

Foto: Pixabay

Svet

13.07.2021. 10:36

Guverner turske centralne banke Sahap Kavčoglu pod istragom je zbog toga što je navodno plagirao velike delove svoje doktorske disertacije, prenosi agencija Blumberg (Bloomberg).

Istambulski univerzitet Marmara istražuje navode da je Kavčoglu u disertaciji iz 2003. godine, na temu problematičnih kredita komercijalnih banaka, direktno prepisao čitave delove izveštaja centralne banke, bez odgovarajućeg citiranja.

Mentor mu je bio Erisah Aridžan, predsedavajući Istanbulske berze, koji je bio zadužen i za disertaciju Berata Albajraka, zeta predsednika zemlje Redžepa Tajipa Erdogana i bivšeg ministra finansija, kao i disertaciju bivšeg guvernera centralne banke Murata Uisala, koji se suočio sa sličnim optužbama za plagijarizam 2019. godine.

Istraga je započela nakon što je levičarski list Birgun podneo zahtev za informacije od javnog značaja službi turskog predsedništva.

Erdogan je u martu imenovao Kavčoglua. Pre imenovanja, sadšnji guverner je podržavao Erdoganovu tezu da veće kamate uzrokuju inflaciju, što je gledište koje je u suprotnosti sa tradicionalnim ekonomskim teorijama.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.