Srbija

16.07.2021. 17:15

Katarina Baletić

Autor: Nova Ekonomija

Grad dozvolio i podzemnu garažu i „naslanjanje“ na urušenu zgradu na Vračaru

Grad zna ko je investitor na Vračaru, a zna i šta mu je sve dozvolio da gradi...

Foto: Printskrin

Srbija

16.07.2021. 17:15

Investitor stambene zgrade u Vidovdanskoj na Vračaru, pored čijeg gradilišta se obrušila zgrada, imao je dozvolu za izgradnju četvorospratnice sa prizemljem, potkrovljem i dvospratnom podzemom garažom. Grad je izdavanjem lokacijskih uslova dozvolio da nova zgrada bude potpuno naslonjena na susednu, staru, koja se i urušila.

Investior Slobodan Božić je Novoj ekonomiji rekao da će se javiti kada se utvrdi odogovornost.

„Javićemo vam se kasnije kada utvrdimo čija je odgovornost i kako će se sanirati“, rekao je Božić u telefonskom razgovoru.

U BLOKU 37 OBEZBEĐENJE I POLICIJA, STANARI NE ODUSTAJU

Građevinska dozvola je izdata u aprilu ove godine Slobodanu Božiću, Milici Mišić, Borisavu Božiću i Ivani Božić.

Dozvoljeno je da izgradi zgrada sa dvospratnom podzemnom garažom površine 143 kvadrata sa 12 parking mesta, podrumom, prizemljem, četiri sprata sa osam stanova i povučenim sprat (potkrovljem) gde bi se nalazio još jedan stan.

Predviđeno je da ukupna bruto površina objekta bude 1.442 kvadata, od čega nadzemno 892 kvadrta.

Lokacijskim uslovima, koje je izdao Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove dozvoljeno je da se nova višespratnica u potpunosti nasloni na bočnu parcelu na kojoj se i nalazi objekat koji je danas počeo da se ruši. 

SVE VEĆI BROJ KAFANA „NA DOBOŠU“

„Za dvostrano uzidane objekte, minimalno rastojanje od bočne parcele je nula metara. Na kalkanskim zidovima prema susedima nije dozvoljeno otvarati prozore“, piše u dokumentu.

Iako su sve dozvole uredno donete, zamenik gradonačelnika Goran Vesić rekao je da se još uvek ne zna tačno ko je investitor koji je započeo radove pored urušene zgrade.

Vesić je dodao da se sve još uvek vodi na fizička lica koji su vlasnici placa, preneo je Blic. On je dodao i da je u međuvremenu „izgleda podnet zahtev za promenu vlasništva“.

„Obično to tako bude, počne se sa dozvolom na vlasnika placa, on u međuvremenu dobije jedan deo kvadrata, a onda da vlasništvo na nekog drugog, a to ćemo da saznamo. U ovom trenutku, ne znamo ko je investitor“, kazao je Vesić.

Istina je da se plac vodi na fizička lica, ali je pre deset dana podnet zahtev da se izmene investitori koji su upisani u građevinskoj dozvoli promene i da se dopiše firma Family Invest Plus, čiji je vlasnik i direktor Slobodan Božić.

Ovaj zahtev je pre dva dana odbijen upravo zato što nije završen prenos vlasništva na placu, ali je već poznato da vlasništvo treba da se prenese na Family Invest Plus, kao i da je to investitor koji treba da se upiše u građevinsku dozvolu.

Kako je objavio N1 građevinska inspekcija koja je izašla na teren je rekla da je „najverovatnije“ stabilnost zgrade u Vidovdanskoj bila ugrožena zidanjem objekta pored nje.

Sajt 24sedam.rs preneo je svedočenje bageriste sa gradilišta koji je rekao da misli da je to urušavanja zgrade došlo zbog predubokog kopanja zemlje, što, ukoliko imamo u vidu lokacijske uslove, može biti uslovljeno izgradnjom podzemne garaže.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.