Svet

29.07.2021. 16:27

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

U Sloveniji i Hrvatskoj pokrenuta investiciona platforma za naučna istraživanja

Hrvatska banka za obnovu i razvoj (HBOR), Evropski investicioni fond (EIF)i SID banka pokrenuli su novu investicionu platformu kako bi podržali inovacije, naučna istraživanja, i zaštitu intelektualne svojine u Sloveniji i Hrvatskoj u vredno...

Wikimedia

Svet

29.07.2021. 16:27

Hrvatska banka za obnovu i razvoj (HBOR), Evropski investicioni fond (EIF) i SID banka pokrenuli su novu investicionu platformu, koja će podržati inovacije, naučna istraživanja, i zaštitu intelektualne svojine u Sloveniji i Hrvatskoj, saopšteno je iz Evropske investicione banke. 

Ova regionalna platforma obezbediće 40 miliona evra za investicije u istraživačke projekte i zaštitu intelektualne svojine na fakultetima i istraživačkim institutima u Sloveniji i Hrvatskoj.

Na taj način će dve države imati mogućnost da komercijaliziju i povećaju upotrebu istraživačkih projekata i naučnih dostignuća. 

Ovo je prva multinacionalna investiciona platforma za transfer tehnologije koja je ikada pokrenuta u Evropskoj uniji, navodi se u saopštenju. 

Evropski investicioni fond procenjuje da će univerziteti i istraživački instituti u Sloveniji i Hrvatskoj koji budu obuhvaćeni ovom platformom porizvesti više od 350 prijava patenata i 100 spin-off kompanija u narednih pet godina. 

CEETT (Central East European Technology Transfer) biće uspostavljena sa 20 miliona evra od EIF-a i po deset miliona evra od HBOR-a i SID banke. Sredstva će biti uložena u regionalne fondove rizičnog kapitala kojima se finansiraju istraživački projekti i razvoj tehnologije. 

Sredstva će biti dostupna i za zaštititu intelektualne svojine koja ima potencijalnu komercijalnu vrednost za privredu, a targetiraće se projekti koji su u ranoj fazi razvoja i nalaze se još uvek pod okriljem istraživačkih grupa na univerzitetima i institutima. 

Platforma će prva u Hrvatskoj i Sloveniji koja će za potrebe komercijalizacije naučnih istraživanja i inovacija na tržištu ponuditi finansijsku imovinu, uključujući deonice. 

Platforma ima cilj da ojača ulogu Hrvatske, Slovenije i Evropske unije kao sedišta za inovacije, kao i da poveća konkurentnost nacionalih i EU ekonomija.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.