Srbija

02.08.2021. 09:47

Poslovni.hr/Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Preduzetnici u Hrvatskoj će plaćati manju članarinu komori

Preduzetnici u Hrvatskoj ubuduće će plaćati manje članarine za članstvo u Hrvatskoj obrtničkoj komori (HOK) koja ih zastupa, piše Poslovni.hr.Uporedo s tim biće pojednostavljena i organizacija tako što će biti ukinute r...

Foto: Pixabay - Fachdozent

Srbija

02.08.2021. 09:47

Preduzetnici u Hrvatskoj ubuduće će plaćati manje članarine za članstvo u Hrvatskoj obrtničkoj komori (HOK) koja ih zastupa, piše Poslovni.hr.

Uporedo s tim biće pojednostavljena i organizacija tako što će biti ukinute regionalne preduzetničke komore, predviđaju planirane izmene i dopune Zakona o obrtu (preduzetništvu, zanatstvu).

Obavezno članstvo, a i članarine

Nova, umanjena jedinstvena stopa članarine koja se uplaćuje komori predviđena je u paušalnom iznosu koji mesečno iznosi 1,25 odsto osnovnog odbitka iz dohotka u skladu sa Zakonom o porezu a dohodak, umesto trenutko važećih 2 odsto.

U Hrvatskoj se razmtara i ukidanje plaćanja obavezne članarine Hrvatskog gospodarskoj komori koja je pandan ovdašnjoj Privrednoj komori Srbije.

Podsetimo, privrednici u Srbiji su prethodnih godina pozivali na bojkot plaćanja članarine u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Oni su obavezno članstvo ocenili kao neustavno i tražili ocenu Ustavnog sudu. Odluka suda 2019. godine bila je da nema osnova za pokretanje postupka za utvrđivanje ustavnosti, a firme su morale da namire svoje dotadšnje dugove za neplaćene ćlanarine.

Članstvo u PKS nije bilo obavezno od 2013. go 2017. godine.

Odlukom o visini, načinu i rokovima plaćanja jedinstvene članarine i finansiranju Privredne komore Srbije u 2021. godini utvrđeno je da mikro pravna lica članarinu plaćanju 600 dinara mesečno, srednja pravna lica 3.600 dinara, srednja pravna lica 43.000 dinara i velika pravna lica 160.000 dinara mesečno.

Na svaki iznos dodaje se i 1/12 iznosa od 0,004 odsto poslovnog prihoda. 

Mesečna članarina Komori može da iznosi najviše 185.000 dinara, odnosno najviše u visini 1/12 iznosa od 0,1 odsto od poslovnog prihoda.

Firme koje imaju poslovniu prihod manji do 20 miliona dinara ne plaćaju deo članarine po osnovu poslovnog prihoda.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.