Srbija

10.10.2024. 11:09

Autor: Nova Ekonomija

Reagovanje Rio Tinta na navode RERI

Snimak ekrana Rio tintovog sajta sa podacima o projektu Jadar

Foto: Nova ekonomija

Srbija

10.10.2024. 11:09

Kompanija Rio Tinto reagovala je na navode Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) koje je Nova ekonomija objavila u tekstu „RERI: Rio Tinto na samom početku demantovao da je projekta „Jadar“ po najvišim evropskim standardima“. Odgovor kompanije prenosimo u celosti.

„Portal Novaekonomija.rs objavio je 8. oktobra 2024. godine članak pod nazivom „RERI: Rio Tinto na samom početku demantovao da je projekta „Jadar“ po najvišim evropskim standardima“ u kome su objavljene netačne informacije u kontekstu Projekta „Jadar“, zbog čega je kompanija Rio Tinto prinuđena da reaguje.

RERI u ovom članku neosnovano navodi da Zahtev za određivanje obima i sadržaja studije o proceni uticaja na životnu sredinu projekta podzemne eksploatacije ležišta litijuma i bora “Jadar“ koji je kompanija Rio Tinto uputula nadležnom ministarstvu Republike Srbije, a koje je ono u skladu sa zakonom, stavilo na javni uvid 17. septembra „nije izrađen u skladu sa propisima“. RERI dalje navodi da „najozbiljniji nedostatak predstavlja činjenica da se Rio Tinto koristio ‘salami slicing’ metodom veštačkog razdvajanja projekta na manje celine kako bi izbegao sprovođenje procene uticaja na životnu sredinu za celokupan projekat“.

„Jadar“ je složen projekat koji osim podzemnog rudnika obuhvata postrojenje za preradu rude na površini, kao i deponiju za odlaganje industrijskog otpada koji nastaje preradom rude. Projekat bi se zato razvijao u fazama. Razvoj različitih delova projekta odvijao bi se na osnovu različitih zakona (Zakon o rudarstvu i Zakon o planiranju i izgradnji), odnosno za ishodovanje dozvola nadležna su različita ministarstva.

Zbog toga je, za potrebe Projekta „Jadar“ planirana izrada tri glavne međusobno povezane studije o proceni uticaja na životnu sredinu: Studija o proceni uticaja na životnu sredinu podzemnog rudnika, Studija o proceni uticaja na životnu sredinu postrojenja za preradu rude i Studija o proceni uticaja deponije industrijskog otpada na životnu sredinu.

Iako odvojene, svaka od tri planirane studije bi sadržale i prikaz kumulativnih uticaja celokupnog projekta. Cilj nam je da javnosti u Srbiji jasno prikažemo ukupne potencijalne uticaje Projekta „Jadar“ na životnu sredinu, kao i odgovarajuće mere za njihovo uklanjanje ili ublažanje.

Da bi Projekat „Jadar“ bio realizovan neophodno je da se u skladu sa zakonima Republike Srbije i redovnim zakonskim postupkom, finalne, ažurirane verzije Studija za procenu uticaja na životnu sredinu predaju nadležnom ministarstvu. Pre toga, državni organi moraju da utvrde obim i sadržaj studija, što je postupak koji je trenutno u toku. Nakon toga kompanija ima rok od najviše 12 meseci da studije ažurira, završi i uputi u redovnu proceduru koja podrazumeva javni uvid. Završetak i odobravanje konačnih studija nisu mogući bez neophodnih uslova, precizno utvrđenog obima i sadržaja i javnog uvida u finalna dokumenta. Pre nego što ovaj postupak bude završen, kompanija Rio Tinto mora dokazati građanima Srbije i nadležnim institucijama da to može učiniti bezbedno.

Kompanija Rio Tinto je na raspolaganju za dijalog sa svim zainteresovanim stranama koji zaista žele da vode razgovor zasnovan na činjenicama kako bi u potpunosti razumele projekat, mere zaštite životne sredine i koristi koje bi mogao doneti.“

RERI: Rio Tinto na samom početku demantovao da je projekta “Jadar” po najvišim evropskim standardima

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.