Svet

04.08.2021. 11:17

Financial times

Autor: Nova Ekonomija

Singapur postaje centar za trgovinu kriptovalutama

Nakon što je dao zeleno svetlo za prvu berzu kriptovaluta Singapur bi mogao da postane oštra kokurencija Hong Kongu, velikom azijskom centru za poslove u toj oblasti, piše Fajnenšl Tajms. Razlog su olakšice koje Sin...

Foto: Pixabay

Svet

04.08.2021. 11:17

Nakon što je dao zeleno svetlo za prvu berzu kriptovaluta, Singapur bi mogao da postane oštra konkurencija Hong Kongu, velikom azijskom centru za poslove u toj oblasti, piše Fajnenšl Tajms. Razlog su olakšice koje Singapur omogućava dok se u drugim zemljama pooštravaju uslovi za trgovinu digitalnom imovinom.

Australijska berza Independent Reserve „načelno“ je dobila odobrenje koje joj omogućava da u Singapuru radi kao zakonski pružalac usluga tokena za digitalno plaćanje. Independent Reserve je inače tokom maja  podneo zahtev za licencu koja će mu omogućiti rad u Singapuru.

Ta kompanija je inače prva koja pruža takvu vrstu usluga i prva je među 170 koje su podnele takav zahtev, a kojoj je singapurski regulator dao odobrenje za rad. Među ostalim su kompanije koje su vlascnici berzi Binance i Gemini.

Predstavnici berzi kažu da se na takvu odluku čekalo godinu dana, kao i da sada svi sa nestrpljenjem iščekuju ko će u singapuru sledeći da dobije licencu.

„Sve oči su sada uprte u Singapur i u ljude koji u toj državi donose regulatorne odluke“, kaže Raks Sondhi, predstavnik kompanije Independent Reserve.

Kineski rudari kriptovaluta traže novi dom
Bloomberg: Kompanijama za kriptovalute nedostaju stručnjaci

Kompanije koje posluju kriptovalutama brzo su se širile u Singapuru jer taj grad-država neguje prijateljsko okruženje prema njima, što je suprotno stanju na drugim tržištima koja zauzimaju strožiji pristup prema kriptovalutama.

Propisi o kriptovalutama razlikuju se od jedne do druge države, a nekoliko većih berzi na kojima se obavljaju te aktivnosti istovremeno traži dozvolu u različitim zemljama jer se one sada aktivnije nadziru.

Ekonomija Singapura mnogo se oslanja na finansijske usluge. Njegova privlačnost kao poslovnog središta povećala se pa se Hong Kong, kao konkurentno azijsko finansijsko središte, smatra manje privlačnim zbog svog zakona o nacionalnoj sigurnosti.

Hong Konje pod pritiskom Kine počeo da otežava poslovanje kriptovalutama, dok Singapur nastoji da to olakša uz ograničenja o količini dozvoljenih transakcija.

U januaru 2020. Singapur je uveo zakon o platnom prometu prema kome sve kompanije mogu da se prijave za dobijanje licence. Oko 90 kompanija koje posluju digitalnom imovinom prijavilo se i posluje u toj zemlji pod takozvanim „regulatornim izuzetkom“.

„Rizik za trgovce kriptovalutama u Hong Kongu se povećao. Sada su sve oči uprte u Singapur, koji je povoljniji za male ulagače u kriptovalute“, kaže predstavnik platforme za kriptovalute Crypto.com, Eric Anziani.

U Evropi Velika Britanija je odobrila rad nekolicini udruženja za trgovinu kriptovalutama, a zakoni im uglavnom nalažu da trguju u skladu sa zakonima koji sprečavaju pranje novca. Veliki broj takvih kompanija u toj zemlji ne ispunjava neophodne standarde, kao i da je pedesetak njih već povuklo svoje prijave kojima su tražile dozvole za rad.

Rekordna vrednost Bitcoin-a nakon što je Tesla investirala u kriptovalutu

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.