Svet

05.08.2021. 12:51

Balkan Green Energy News

Autor: Nova Ekonomija

Jelena Matejić (Elektromreže Srbije): Spremni smo da priključimo vetroparkove u Banatu

Elektromreža Srbije je investirala 30 miliona evra u dva dalekovoda u Banatu koja će omogućiti integraciju vetroparkova snage 2,8 GW, koji su u različitim fazama priključenja, kazala je Jelena Matejić, direktorka Elektromreže Srbije.   ...

Pixabay

Svet

05.08.2021. 12:51

Elektromreža Srbije je investirala 30 miliona evra u dva dalekovoda u Banatu koja će omogućiti integraciju vetroparkova snage 2,8 GW, koji su u različitim fazama priključenja, kazala je Jelena Matejić, direktorka Elektromreže Srbije.  

Ona je u intervjuu za Balkan Green Energy News  rekla da je izazov obezbediti 60 miliona evra za investicije na godišnjem nivou kako bi prenosni sistem ispratio intenzivnu integraciju obnovljivih izvora energije.

„U suprotnom, moglo bi se očekivati da će doći do kašnjenja realizacije nekih od projekata, čime bi se redukovala i spremnost EMS-a da adekvatno odgovori na energetsku tranziciju“.

Građani se žale: Platili smo brojilo, zašto da ga ustupimo EPS-u

Na pitanje kako će obezbediti ova sredstva, ona je kazala da se EMS dosad oslanjala na sopstevna sredstva, kredite ii aranžmane sa finansijskim institucijama iz inostranstva. 

„Tako će biti i ovog puta, ali svakako, u ovom slučaju očekujemo i značajnu podršku iz državnog budžeta, jer je reč o kapitalnim i strateški važnim projektima koji doprinose ostvarenju ciljeva i zacrtanih planova naše zemlje“, navela je ona.

Ona je podsetila da je EMS  u prethodnom periodu izgradio dva kapitalna infrastrukturna projekta u regionu južnog Banata: dalekovod 2×400 kV trafo-stanica (TS) Pančevo 2 – državna granica Srbije sa Rumunijom (prva sekcija Transbalkanskog koridora) i dalekovod 110 kV TS Bela Crkva – TS Veliko Gradište.

Solarna energija sve isplativija, u Srbiji skupa zbog feed-in tarifa

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.