Vesti iz zemlje

05.08.2021. 13:26

Nova ekonomija, Čedomir Savković

Autor: Nova Ekonomija

Poskupele šnicle, ali stočari od toga nemaju koristi

Odgajivači svinjskih tovljenika u Srbiji trenutno nisu zadovoljni otkupnom cenom koja je 155 dinara po kilogramu plus porez na dodatu vrednost (PDV), kaže za Novu ekonomiju predstavnik Asocijacije stočara Srema i Mačve, Bora Šuljmanac. On ...

Foto: Pixabay

Odgajivači svinja nezadovoljni su otkupnom cenom koja se kreće oko 155 dinara po kilogramu bez uračunatog poreza na dodatu vrednost (PDV), kaže za Novu ekonomiju predstavnik Asocijacije stočara Srema i Mačve, Bora Šuljmanac. On poručuje da farmerima jedino može da pomogne jasna državna strategija kako ih ne bi ugrožavao „monopol klanične industrije“.

Cena svinja u jednom momentu trebalo je da ode na 180 dinara po kilogramu plus PDV. U jednom momentu je čak i dostigla 165 dinara plus PDV, bila je dobra i potražnja i prodaja, objašnjava Šuljmanac koji gaji svinje u mestu Laćark kod Sremske Mitrovice

On kaže da su mesari odmah uvezli meso i oborili cenu svinja za 10 dinara i pita se zašto nisu pale cene svinjskog mesa u mesarama. Kako su prenele Večernje novosti, meso u trgovinskim lancima je poslednjih nekoliko dana poskupelo za nekih 10 odsto, dok je junetina skuplja i za 15 do 17 procenata. Ipak, odgajivači od toga nemaju koristi.

Šuljmanac tvrdi da su ih otkupljivači svinja do juče molili da im se natovare puni kamioni, ali da sada koriste nepovoljnu situaciju u kojoj se nalaze odgajivači. Dodaje i da su cene svinjskog mesa u prodavnicama iste kao kad je cena tovljenika bila 165 dinara za kilogram plus PDV.

Sagovornik Nove ekonomije kaže da u Srbiji svinjskog mesa nema ni za domaće potrebe i da bi svinje morale da budu skuplje za nekih 10 do 15 dinara po kilogramu, kako bi odgajivači mogli nešto da zarade, jer žitarice već osam meseci „drže“ jaču cenu. 

„Kada su žitarice jeftinije ja ne kažem da mi ne treba da prodajemo svinje za 130-140 dinara po kilogramu plus PDV, kako je bilo prošle godine. Sada su inputi poskupeli, 160 dinara plus PDV, to je proizvodna cena tovljenika“, dodaje Šuljmanac. 

Drastične razlike u ceni domaće maline: Od 250 do 400 dinara za kilogram
Ugrožavanje stočarstva na Pešteru narušava ceo ekosistem

On poručuje da na nuli dinara dobitka može da se radi godinu dana, ali posle toga ljudi obično napuštaju posao ili se nađu u dugovima, jer su se zadužili kod banaka, a imovinu dali pod hipoteku. 

„Treba nam strategija, a ne rešenja od danas do sutra, puštanje uvoza ili zabrana uvoza. Na taj način vatru samo prebacimo se klaničke industrije na proizvođačku. I mesarima je prošle nedelje bilo dogorelo jer nisu imali šta da zakolju“, tvrdi predstavnik Asocijacije stočara Srema i Mačve.

Dodaje da stočari do skora nisu hteli da prodaju svinje klaničarima, zbog niske cene, pa je to bio razlog da se otkupna cena malo poveća.

„Svi se boje da prodaju svinje za 140 dinara po kilogramu ako će za nekoliko dana cena da bude recimo 165 dinara. To je problem srpskog svinjarstva“, napominje Šuljmanac.

Kaže da država mora da utiče na otkupljivače i da im stavi do zanja kako ne mogu da plaćaju svinje ispod 150 ili 160 dinara (bez PDV-a). Smatra i da cena u vreme letnje i zimske sezone kada raste tražnja za svinjskim mesom treba da bude  veća.

„Pored svih živih subvencija mi defakto imamo pad stočne proizvodnje. Negde postoji problem i pored dobre namere države da podigne stočnu proizvodnju ona i dalje pada“, ocenjuje Šuljmanac.

Srbija uvozi desetine hiljada tona svinjskog mesa godišnje
VOICE: Nakon propalog sporazuma s Tenisom, država njive daje lokalnim moćnicima

RAST IZVOZA POVEĆAO BI CENU SVINJA

Prema mišljenju predstavnika Asocijacije stočara Srema i Mačve, uzrok nevolja sa kojima se suočavaju stočari je klanična industrija u Srbiji koja, kako je naglasio, drži monopol. Šuljmanac smatra da nekim interesnim grupama ne odgovara da se poveća izvoz svinjskog mesa iz Srbije, jer bi cena svinja narasla i na 200 dinara po kilogramu tovljenika.

„Subvencije za izvoz dobijaju velike kompanije. Dakle onim manjim prerađivačima na lokalu se ne isplati da izvoze jer zašto bi oni nešto plaćali 200 dinara kada mogu 125 ili 135 dinara po kilogramu“, ocenjuje sagovornik našeg portala.

On kaže i da se posle ovogodišnjeg protesta odgajivača svinja koji je održan 30. maja u Bogatiću, situacija malo popravila. Nisku cenu pre protesta, kada su otkupljivači svinje plaćali 120-130 dinara Šuljmanac je nazvao „iživljavanjem nad odgajivačima“. Kaže i da je sada malo bolje, ali je daleko od dobrog jer će Srbija, koja je nekada lepo živela od prodaje svinja, morati da ih uvozi po znatno višim cenama.

„Tada ćemo da gasimo požar, ali će biti kasno. Onda ideš u Austriju, Nemačku, Španiju i plaćaš suvim zlatom svinjsku polutku. Koliko oni kažu toliko ćeš da platiš. Mene uopšte ne interesuje pošto će biti svinje. Dajte proizvodnu cenu i ja ću po njoj da tovim svinje. Dajte mi 2.000 dinara subvencija po komadu, barem ću da ću da znam da imam toliku zaradu, poručuje Šuljmanac.

Državne subvencije za odgajivače svinja su 1.000 dinara po jednom grlu i one sada uglavnom ne kasne. Cena stočne hrane je za 10 dinara po kilogramu porasla u odnosi na na prošlu godinu, dok se u prvoj polovini ove godine nije menjala.

Agencija Beta javila je da je u Srbiji, zbog niske otkupne cene i pandemije korona virusa, broj svinjskih tovljenika smanjen za oko 1,5 miliona.

Čedomir Savković

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.