Svet

20.08.2021. 16:21

BBC

Autor: Nova Ekonomija

Masterkard više neće imati kartice sa magnetnom trakom

Američka multinacionalna korporacija Masterkard najavila je da će obustaviti izdavanje kartica sa magnetnom trakom, javio je BBC. Banke u mnogim krajevima sveta, uključujući i Evropu, biće u mogućnosti da izdaju kartice bez trake već od 2...

Foto: Pixabay

Svet

20.08.2021. 16:21

Američka multinacionalna korporacija Masterkard najavila je da će obustaviti izdavanje kartica sa magnetnom trakom, javio je BBCBanke u mnogim krajevima sveta, uključujući i Evropu, biće u mogućnosti da izdaju kartice bez trake već od 2024. godine.

Do 2033. godine, kako se navodi, nijedna od Masterkardovih debitnih ili kreditnih kartica neće imati magnetnu traku.

Velika Britanija je već 2006. prešla na kartično plaćanje uz pomoć čipa i PIN-a, koje je u širokoj upotrebi i širom ostatka Evrope. Međutim, u Sjedinjenim Američkim Državama još se koriste magnetne trake.

U Masterkardu kažu da kartice sa čipom kao i nove biometrijske kartice koje koriste otiske prstiju nude veću sigurnost.

KARTICE NEĆE BITI UKINUTE
KEŠOM PLAĆA TEK SVAKI PETI STANOVNIK SRBIJE
PLAĆAJTE ONLAJN KOD DOMAĆIH TRGOVACA

Magnetna traka razvijena je šezdesetih godina prošlog veka u okviru projekta kompanije IBM koja je radila legitimacije za osoblje američke obaveštajne agencije CIA.

Pandemija je, kako kažu u Masterkardu, donela pomamu za različitim načinima plaćanja, pa je beskontaktno plaćanje karticom ili telefonom veće za preko milijardu transakcija u prvom tromesečju 2021. u odnosu na isto razdoblje 2020. godine.

Kompanije očigledno nastoje da dodatno razviju biometrijske sisteme plaćanja, pa usavršavaju plaćanje pomoću prepoznavanja lica, kao i skenere za dlanove.

Jelena Ristić, direktorka MasterCard za tržišta Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine izjavila je početkom godine za Novu ekonomiju da je 24 odsto građana Srbije van finansijskih tokova, kao i da nema karticu. Ipak, tada je navela i da je pandemija značajno uticala da se stanje u toj oblasti popravi.

„Rezultati istraživanja i tržišnih analiza pokazuju da je podstaknuto ograničenjima koje je nametnula pandemija, e-commerce tržište SAD otišlo dve, a e-commerce tržište Srbije čak pet godina unapred kao posledica trenutnih okolnosti“, rekla je tada Ristić za štampano izdanje Nove ekonomije.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.