Srbija

23.08.2021. 13:46

Nevena Petaković

Autor: Nova Ekonomija

Kragujevački odbornik davao poslove obezbeđenja svojoj firmi

Za vreme dok je bio na javnoj funkciji Dragan Tomić je u svojstvu direktora privrednog društva "KGB system plus" potpisao sporazum kojim se grupa ponuđača (između ostalog i firma čiji je vlasnik) obavezuje na izvršenje usluga ...

Pixabay

Srbija

23.08.2021. 13:46

Za vreme dok je bio na javnoj funkciji odbornika u Kragujevcu, Dragan Tomić je potpisao sporazum kojim je grupa ponuđača dobila posao fizičko-tehničkog obezbeđenja Gradskoj upravi za javne nabavke. Među firmama koje su tada dobile posao nalazi se i „KGB system plus“, u kojoj je Tomić u tom trenutku bio vlasnik i direktor. 

Tomić Agenciju za sprečavanje korupcije nije obavestio o tome da obavlja posao zakonskog zastupnika privrednog društva KGB System plus, niti o obavljanju delatnosti preduzetnika pod nazivom Dragan Tomić  PR Agencija za čišćenje i konsalting. 

Agencija za sprečavanje korupcije navela je u rešenju da su situacije u kojima se Dragan Tomić predstavljale sukob interesa. 

U situacijama u kojima se našao bivši odbornik postojao je privatni interes koji je uticao, mogao da utiče, a u svakom slučaju izgleda kao da je uticao na Dragana Tomića u vršenju javne funkcije odbornika Skupštine Кragujevca, na način koji ugrožava javni interes, navodi se u rešenju Agencije za sprečavanje korupcije. 

Na taj način Dragan Tomić je javni interes podredio privatnom i javnu funkciju iskoristio za sticanje koristi za povezano lice, čime je istovremeno ugrozio poverenje građana u savesno i odgovorno vršenje javne funkcije.

SAZNAJEMO: Biznismenu povezanim sa SNS 16 miliona da čuva Adu Ciganliju

Dok je Tomić bio na funkciji odbornika Skupštine grada Кragujevca, grupa ponuđača koju čine privredna društva „SOКO SECURITY” , „SOКO GROUP“ , TIDIJA SG SECURITY”  KGB SYSTEM PLUS  zaključila je više ugovora o javnoj nabavci. 

Ove firme su dobile ugovore sa Gradskom upravom za opšte i zajedničke poslove, Gradskom upravom za investicije, Gradskom agencijom za saobraćaj, Sportskim privrednim društvom „FК Radnički 1923“,  Sportskim privrednim društvom „Radnički“, PU „Nada Naumović“, PU „Đurđevdan“,  Centrom za razvoj usluga socijalne zaštite „Кnjeginja Ljubica“, JКP Šumadija i JSP Кragujevac. 

Predmet nabavki bile su usluge fizičko – tehničkog obezbeđenja.

Za šest godina poslovni prihodi kompanije KGB sistem plus uvećali su se devet puta. U 2014. godini iznosili su 7,7 miliona, a u 2020. 70,1 milion dinara. 

Sombor: Firma za privatno obezbeđenje menja vodomere za 2,4 miliona

O poslovima obezbeđenja koje ove četiri firme dobijaju u Kragujevcu mediji su pisali 2019. godine. Blic je tako naveo da je gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić posao fizičko-tehničkog obezbeđenja, vredan 39 miliona dinara sa PDV, dodelio grupi ponuđača čiji su vlasnici njegove staranačke kolege Zoran Livaja i Dragan Tomić, koji je tada bio i odbornik u Skupštini grada. 

Kako je pisao Blic, „Soko grupa“ iz Beograda,  i „KGB sistem plus“ iz Kragujevca zajedno sa „Soko Security“ i „Tidija SG Security“ dobile su posao na centralizovanoj javnoj nabavci koja podrazumeva da pored gradske uprave obezbeđuju i neka javna preduzeća i institucije. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.