Vesti iz zemlje

22.09.2021. 11:43

Katarina Baletić

Autor: Nova Ekonomija

Advokat koji Vesiću ustupa kamper od države dobija milionske poslove

Advokat Nemanja Aleksić, za koga zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić tvrdi da mu je besplatno ustupio kamper za "pokretnu kancelariju", već tri godine pruža pravnu pomoć Kabinetu ministra za inovacije u saradnji sa ruskom državnom korp...

Foto: Printskrin

Advokat Nemanja Aleksić, za koga zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić tvrdi da mu je besplatno ustupio kamper za „pokretnu kancelariju“, već tri godine pruža pravnu pomoć Kabinetu ministra za inovacije u saradnji sa ruskom državnom korporacijom Rosatom. Od oktobra 2019. njegova advokatska kancelarija je za ove poslove dobila 9 miliona dinara.

POPOVIĆEV KABINET FINANSIRA UDRUŽENJE BLISKO SNS-U, SUMA I DALJE TAJNA

Aleksić je poslednji ugovor sa Kabinetom sklopio u julu ove godine kada je na tenderu dobio posao vredan 3,6 miliona dinara, koji podrazumeva da će u narednih godinu dana pružati pravnu pomoć u pregovorima, sklapanju ugovora i realizaciji projekta izgradnje i osnivanja Centra za nuklearnu nauku, tehnologiju i inovacije u Srbiji.

Ovaj Centar trebalo bi da bude osnovan u saradnji sa ruskom državnom korporacijom Rosatom.

Kancelarija Aleksić bi trebalo da pruža pravnu pomoć u vezi sa zaključivanjem Sporazuma između Vlade Ruske Federacije i Vlade Srbije o saradnji Centra za nuklearnu nauku, tehnologiju i inovacije na teritoriji Srbije, kao i da učestvuje u pregovorima sa predstavnicima Kabineta ministra Nenada Popovića i Vlade Ruske Federacije.

Za isti posao Advokatska kancelarija Aleksić je od Kabineta ministra Popovića dobila posao i 2019. i 2020. godine.

U oktobru 2019. ovoj kancelariji je za šest meseci posla plaćeno 1,8 miliona dinara, a u junu 2020. godine ugovoren je posao za narednih godinu dana vredan 3,6 miliona dinara.

ZAŠTO NADAL I FEDERER NISU MOGLI DA ZAKUPE „MILAN GALE MUŠKATIROVIĆ“

U oba slučaja radilo se o „podršci realizaciji međudržavnih sporazuma potpisanih između Vlade Republike Srbije i Vlade Ruske Federacije, a u vezi sa saradnjom sa Državnom korporacijom „Rosatom“.

Kako je Vesić ranije objavio, kombi vozilo, odnosno kamper, u kome se nalazi „pokretna kancelarija Gorana Vesića“ nije platio Grad već mu ga je besplatno ustupio njegov prijatelj, advokat Nemanja Aleksić iz Novog Sada.

TS: Vesić krši Zakon o sprečavanju korupcije

Organizacija Transparentnost Srbije (TS) je uputila gradskog upravi Beograda i Agenciji za sprečavanje korupcije više zahteva dostavljanje informacija u vezi sa “Pokretnom kancelarijom Gorana Vesića”.

TS je, između ostalog, tražio informaciju o tome da li je Agencija za sprečavanje korupcije pokrenula postupak protiv Gorana Vesića zbog kršenja Zakona o sprečavanju korupcije koji propisuje da javni funkcioner ne sme da primi poklon u vezi sa vršenjem javne funkcije nakon što je na sajtu Grada objavljena vest u kojoj Vesić javno objašnjava da je primio poklon.

„Moj prijatelj, advokat Nemanja Aleksić iz Novog Sada, zakupio je ovaj kamper, platio svojim novcem, a onda ga je ustupio meni, ugovorom koji je potpisao, na besplatno korišćenje narednih nekoliko meseci, koliko želim, za početak tri meseca. Ova pokretna kancelarija ne košta građane Beograda ni jedan jedini dinar“, rekao je Vesić prilikom obilaska Obrenovca, kako je objavio Beoinfo.

Advokat Aleksić lažirao lekarski izveštaj i pretio novinarki

Podsetimo, advokat Nemanja Aleksić je u žižu javnosti dospeo nakon objavljivanja istraživačke priče redakcije BIRN u kojoj se navodi da je pokrajinski sekretar za zdravtsvo Zoran Gojković u decembru 2011. godine sačinio lekarski izveštaj o navodnoj povredi advokatice Marine Džepine iz advokatske kancelarije Aleksić, koji joj je bio potreban kako bi opravdala izostanak sa jednog suđenja.

Obezbedili SNS-u vlast na Savskom vencu, pa dobijaju novac na državnim konkursima

Gojković nije ni pregledao Džepinu, a izveštaj je overio potpisom i pečatom drugog lekara bez njegovog znanja. Zbog toga je pokrenut i sudski postupak, a osumnjičeni su Gojković, Aleksić i još dvoje advokata. Gojković je na sudu naveo da je „verovao svom prijatelju i da nije slutio da će izveštaj biti zloupotrebljen“. Policija je kasnije utvrdila da Džepina nije ni povredila nogu.

Advokat Nemanja Aleksić je u telefonskom razgovoru pretio novinarski BIRN-a da će „da se bavi njima“, a nakon objavljivanja teksta novinarska agencija Tanjug je objavila da je kancelarija Aleksić podnela tužbu protiv redakcije BIRN-a.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.