Srbija

27.10.2021. 16:18

RTS

Autor: Nova Ekonomija

Poštanska štedionica kupila Komercijalnu banku u Banjaluci

Banka Poštaska štedionica potpisala je danas ugovor o kupovini Komercijalne banke a.d. Banjaluka, prenosi RTS. Ugovor su potpisali predsednik IO Poštanske štedionice Bojan Kekić i predsednik IO Komercijalne banke...

Pixabay

Srbija

27.10.2021. 16:18

Banka Poštanska štedionica potpisala je danas ugovor o kupovini Komercijalne banke a.d. Banjaluka, prenosi RTS

Ugovor su potpisali predsednik IO Poštanske štedionice Bojan Kekić i predsednik IO Komercijalne banke Beograd Vlastimir Vuković, piše Tanjug.

Posle potpisivanja Kekić je ocenio da je Poštanska, kao banka stanovništva, prepoznala izuzetan potencijal u ovoj akviziciji.

Kekić je rekao da će Poštanska pripremiti nove usluge koje će preko Komercijalne Banjaluka ponuditi građanima Srpske.

Zašto se prodala Komercijalna banka 

„Mi smo i sada prepoznatljivi po uslugama u Srbiji. Pre svega smo karakteristični po tome što nismo banka koja juri isključivo profit, ne odričemo se profita, ali pre svega idemo na masovnost. Da klijenti dobiju dobru i jeftinu uslugu, i da zadovoljimo sve njihove potrebe“, rekao je on.

Cena po kojoj će biti kupljena Komercijalne banke Banjaluka danas nije saopštena, a Kekić je objasnio da je to po ugovoru poslovna tajna, te da će taj podatak postati javan kada se dobiju sve saglasnosti regulatora za ovu prodaju.

„Za par meseci, kada dobijemo sve saglasnosti regulatora, vrlo brzo ćete dobiti podatak o ceni“, rekao je on i najavio da će to možda biti i za mesec i po dana.

Kekić je ipak rekao da je postignuta cena koja odgovara Poštanskoj, te da su izuzetno zadovoljni kada je porede sa dosadašnjim cenama postignutim na tržištima Srbije i Srpske.

„Sinergija koju dobijamo, delovanjem i u Republici Srpskoj, itekako će značiti za povećanje profita Banke poštanska štedionica“, rekao je on i dodao da je ovo prvo proširenje Poštanske van granica Srbije, a izrazio je i nadu da neće biti i jedino.

Danas potpisana kupovina biće finalizovana na Banjalučkoj berzi kada posle dobijanja neophodnih saglasnosti Poštanska preuzme 100 procenata Komercijalne.

Komercijalna banka, koja posluje pod kontrolom slovenačke Nove ljubljanske banke (NLB), prodala je svoju banjalučku podružnicu Poštanskoj štedionici.

Kako je sredinom juna pisao portal Capital, pored Komercijalne banke u Banjaluci, Poštanska štedionica je zainteresovana i za kupovinu Komercijalne banke u Crnoj Gori i na Kosovu. 

„NLB je spremna da proda sve delove Komercijalne banke, osim onog u Srbiji, i to za knjigovodstvenu cenu. Međutim, Poštanska štedionica u pregovorima ponudila 60 odsto knjigovodstvene vrijednosti. Pismo namjere je poslato u Sloveniju“, naveo je tada izvor portala Capital koji je upućen u taj posao.

Komercijalna banka prodata je krajem februara 2020. godine slovenačkoj Novoj ljubljanskoj banci (NLB) za oko 450 miliona evra, a krajem decembra iste godine okončana je kuporodajna transakcija. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.