Srbija

01.11.2021. 15:57

Politika, Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Na Slaviji moguća izgradnja „dve kule od 13 i 14 spratova“

Prva nagradu, u iznosu od 15.000 evra, na urbanističko-arhitektonskom konkursu za deo bloka između Slavije i Manježa otišla je u ruke studija AKVS arhitektura.  Konkurs je u julu raspisalo Drušvo arhitekata Beograda, a naručila...

Foto: Wikipedia/Сунђер_Боб_Коцкалоне

Srbija

01.11.2021. 15:57

Prva nagradu na urbanističko-arhitektonskom konkursu za deo bloka između Slavije i Manježa, u iznosu od 15.000 evra, otišla je u ruke arhitektonskog studija AKVS. AKVS je predložio izgradnju objekata od 13 i 14 spratova u Kralja Milana, na uglovima sa Kralja Milutina i Svetozara Markovića, piše Politika.

Ove „dve kule“ bile bi povezane šestospratnim zdanjem sa zelenim krovom . 

Konkurs je u julu raspisalo Drušvo arhitekata Beograda, a naručilac je bila kompanija Maison royal.

Kako je Nova ekonomija ranije pisala, između Trga Slavija i parka Manjež u Beogradu razmatra se izgradnja višespratnica koje bi bile namenjene stanovanju i poslovanju.

Višespratnice planira da gradi kompanija „STEFIAL“ d.o.o,  u vlasništvu bivšeg fudbalskog reprezentativca i aktuelnog trenera FK Crvena Zvezda, Dejana Stankovića.

Iza visokih zgrada zamišljen je novi javni prostor, gradski ozelenjeni pasaž, koji povezuje park Manjež i pjacetu trga Slavija tako da se formira nova pešačka trasa, paralelna Ulici kralja Milana, zaštićena od saobraćaja.

„Kule od 13 i 14 spratova, kao dva nova gradska repera na trasi Kalemegdan – Slavija komuniciraju s hotelom Slavija sa jedne strane i sa Beograđankom sa druge. Deo bloka između njih upušta se nadole i dobija se veliki zajednički krovni park, što omogućava direktno osunčanje svih stanova i unutrašnjosti bloka, kao i neposrednog okruženja – Ulice kralja Milana i hotela Hilton preko puta“, objašnjava arhitekta Anđela Karabašević Sudžum, prenosi Politika. 

Prema njenim rečima, važećom urbanističkom regulativom na toj lokaciji predviđena je izgradnja 10 spratova (sa prizemljem), čime bi osunčanje novih prostora i okruženja bilo i te kako ugroženo.

Unutrašnjost bloka bi, kako navodi, sa istočne i južne strane zaklonio sam objekat, dok ga sa jugozapadne i zapadne već zaklanja masivna zgrada Narodne banke Srbije. 

Firma Dejana Stankovića gradi višespratnice između Slavije i Manježa
Raspisan arhitektonski konkurs za višespratnice na Slaviji

„Za buduću izgradnju na ostatku parcele predlažemo visinsku regulaciju od ukupno šest spratova, to jest do nivoa novoformiranog krovnog parka, s kulama na uglovima“, kaže Anđela Karabašević Sudžum.

Pobedničke ideje trebalo bi da budu osnov za izradu plana detaljne regulacije (PDR) za taj blok.

Ali ne samo one, navodi Marko Stojčić, glavni gradski urbanista i član žirija konkursa.

„Nagrađeni radovi poslužiće da se zaokruži taj blok tako što mora da se nađe rešenje za objekat do Narodne banke orijentisan ka trgu Slavija koji učesnici konkursa nisu uzeli u obzir“,  naglašava Stojčić, prenosi Politika.

Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove oglasio je u junu rani javi uvid povodom izrade Plana detaljne regulacije bloka između ulica Nemanjine, Svetozara Markovića, Kralja Milana i Kralja Milutina. 

Površina obuhvaćena planom iznosi oko 1,9 hektara, a potencijalno bi mogla da bude iskorišćena za mešovite gradske centre (stambeno-poslovne zgrade) i proširenje mreže saobraćajnica. 

Severoistočni deo bloka, između ulice Кralja Milana i interne saobraćajnice, planiran je za zonu mešovitog gradskog centra, sa zgradama do devet spratova gde bi više etaže bile predviđene za stanovanje.  

Na području plana nalazi se i zgrada Narodne banke Srbije, koja se neće menjati. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.