Svet

05.11.2021. 15:40

Saopštenje

Autor: Nova Ekonomija

Fajzerov novi lek protiv Kovida smanjuje hospitalizaciju za 89 odsto

Kompanija Fajzer objavila je da njen novi lek Pakslovid protiv Kovid virusa smanjuje hospitalizaciju ili smrtni ishod za 89 odsto u poređenju sa placebom kod pacijenata koji su lečeni u roku od tri dana od pojave simptoma. Samo 0,8 odsto p...

Foto: Pixabay

Svet

05.11.2021. 15:40

Kompanija Fajzer objavila je da njen novi lek Pakslovid protiv Kovid virusa smanjuje hospitalizaciju ili smrtni ishod za 89 odsto u poređenju sa placebom kod pacijenata koji su lečeni u roku od tri dana od pojave simptoma. 

Samo 0,8 odsto pacijenata koji su uzimali Pakslovid je hospitalizovano do 28. dana istraživanja, dok je 7,0 odsto pacijenata koji su primali placebo hospitalizovano ili su preminuli. Slično smanjenje hospitalizacije ili smrti primećeno je kod pacijenata lečenih u roku od pet dana od pojave simptoma.

U ukupnoj studijskoj populaciji koja je obuhvaćen istraživanjem do 28. dana, nije zabeležen nijedan smrtni slučaj kod pacijenata koji su primali Fajzerov lek u poređenju sa 10 smrtnih slučajeva kod pacijenata koji su primali placebo.

Zbog ogromne efikasnosti prikazane rezultatima i Fajzer planira da dostavi podatke Upravi za hranu i lekove Sjedinjenih Država (FDA) za odobrenje za hitnu upotrebu leka.

U saopštenju ove kompanije se navodi da ako se lek pokaže kao uspešan tokom pandemije, oni će formirati cene leka na osnovu nivoa prihoda u svakoj zemlji kako bi promovisao jednak pristup širom sveta. Zemlje sa visokim i srednjim prihodima će platiti više od zemalja sa nižim prihodima. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.