Svet

10.11.2021. 13:28

Reuters/Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Maskovo tvitovanje oborilo cenu Teslinih akcija

Nakon što je Mask u subotu toku vikend Ilon Mask pitao svoje pratioce na Tviteru da li da proda destinu svuog udela u Tesli, cena akcija ove kompanije su drastično pale. Prema Gugl finansijama, u petak pred zatvaranje berze cena akcije bila o...

Foto: Pixabay

Svet

10.11.2021. 13:28

Nakon što je osnivač kompanije Tesla Ilon Mask pitao svoje pratioce na Tviteru da li da proda destinu svog udela u toj firmi, cena akcija najvećeg proizvođača električnih vozila su drastično opale. Prema berzanskim podacima, pred zatvaranje prošlog dana, akcije su u petak bile oko 1.221 dolar, dok je u ponedeljak ujutru ta cifra pala na oko 1.148 dolara. Trenutna cena akcija je oko 1.023 dolara i to je najniža cena u proteklih više meseci.

Podsetimo, Mask je u subotu na svom Tviter profilu postavio anketu u kojoj su njegovi pratioci trebali da odluče da li da proda deset odsto akcija Tesle. Preko 57 odsto je glasalo da to učini. 

Maskova anketa na Tviteru dolazi nakon što je Bajdenova administracija objavila analizu koja je pokazala da ultrabogati plaćaju poreze po stopi koja je znatno manja od većine Amerikanaca.

Tržišna vrednost kompanije u ponedeljak je smanjena za oko 60 milijardi dolara i pokrenuto je pitanje da li je možda prekršio nagodbu sa američkim regulatornim telom za hartije od vrednosti.

Muskov tvit obnavlja pitanja o tome da li je u skladu sa nagodbom iz 2018. sa američkom Komisijom za hartije od vrednosti (SEC) koja zahteva da materijalne tvitove o kompaniji pregleda advokat.

Komisija, koja je odbila da komentariše, utvrdila je da je Musk prekršio taj sporazum 2019. godine, prenosi Rojters.

Komisija je 2018. godine kaznila Maska sa 20 miliona dolara zbog tvitova 2018. godine i morao je da se povuče sa mesta predsednika.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.