Svet

12.11.2021. 16:42

Wall Street Journal

Autor: Nova Ekonomija

Džonson i Džonson planira razdvajanje na dve kompanije

Kompanija Džonson i Džonson (Johnson & Johnson) saopštila je da će svoj biznis razdvojiti na dve komanije. Jedna će se baviti proizvodnjom kućnih potrepština a druga će se baviti proizvodnjom medicinskih uređaja i lekova...

Foto: Pixabay

Svet

12.11.2021. 16:42

Kompanija Džonson i Džonson (Johnson & Johnson) saopštila je da će svoj biznis razdvojiti na dve komanije. Jedna će se baviti proizvodnjom kućnih potrepština i hemije, a druga će se baviti proizvodnjom medicinskih uređaja i lekova, preneo je Wall Street Journal.

„Najbolji način da nastavimo sa održivim rastom na duže staze i da bolje odgovorimo na zahteve potrošača i naših pacijenata je da naše potrošačko poslovanje funkcioniše u obliku zdravstvene kompanije“, kaže izvršni direktor kompanije Aleks Gorski.

On je dodao da bi razdvajanje trebalo da se dogovi u nardnih 18 ili 24 meseca. Ime nove kompanije i dalje nije poznato i na njemu se još radi.

Vrednost prodaje brendova te kompanije procenjena je na 15 milijardi dolara godišnje. Džonson i Džonson proizvodi flastere, dobija visoke marže od svojih lekova koji se izdaju na recept, poznat je i po svom bebi puderu, a bavio se i proizvodnjom medicinskih aparata.

U kompaniji navode da su se odlučili za promene zbog promene potrošačkih navika i novih trendova na tržištu. Džonson i Džonson je poslednja u nizu američkih kompanija koje su u poslednjih nekoliko dana najavile razdvajanje svojih biznisa. Pre nje to su učinile Toshiba, kao i General Electric.

Džonson i Džonson i bivša Rio Tintova firma ćutali o kancerogenom puderu?
farmaceutske kompanije ne žele da dele informacije o covid-19

Kako su nedavno preneli Bloomberg i portal Nove ekonomije, Džonson i Džonson se u Sjedinjenim Državama suočava sa desetinama hiljada tužbi potrošača koji su koristili njihov puder na bazi talka, koji se prodavao četiri decenije. Proizvod se prošle godine našao među proizvodima koji su zbog zaštite bezbednsoti potrošača, povučeni sa prodajnih rafova u SAD.

Potrošači kompaniju optužuju da je zajedno sa bivšom kopmapijom Rio Tinta, Rio Tinto Minerals, skrivala podatke o kancerogenosti tog pudera. Optužbe su stizale i od nekih američkih saveznih država.

Rio Tinto je firmu dobavljača talka prodao jednoj francuskoj farmaceutske kompanije ne žele da dele informacije o covid-19 kompaniji, na čiju adresu stižu tužbe. Ta rudarska kompanija planira i veliki projekat ekspolatacije litijuma u Srbiji.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.