Svet

19.11.2021. 12:17

CNBC

Autor: Nova Ekonomija

Bil Gejts ulaže četiri milijarde dolara u nuklearku

Startap TerraPower čiji je suosnivač američki milijarder i suosnivač Majkrosofta Bil Gejts gradiće svoj prvi reaktor u mestu Kemerer koje se nalazi u saveznoj državi Vajoming, prenosi CNBC. Cilj kompanije je da usavrši revolucionarn...

Foto: Pixabay

Svet

19.11.2021. 12:17

Startap TerraPower, koji podržava i američki milijarder i suosnivač Majkrosofta Bil Gejts, gradiće svoj prvi svoj nuklearni reaktor u mestu Kemerer koje se nalazi u saveznoj državi Vajoming, prenosi CNBC. Cilj kompanije je da usavrši „revolucionarni dizajn nuklearnih reaktora“.

Izgradnja će biti zahtevna i zaposliće 2.000 radnika i obezbediće nova radna mesta u oblasti zelene energije. Na tržištu energenata na kome trenutno dominiraju ugalj i gas.

Za TerraPower je odabir lokacije bio pitanje „geoloških i tehničkih faktora“, kao i podrška zajednice, navode njeni predstavnici.

Nakon izgradnje, elektrana će osigurati baznu snagu od 345 megavata, s potencijalom za proširenje svog kapaciteta na 500 megavata.

Bil Gejts razvija nuklearni reaktor najnovije generacije
Bil Gejts: Teorije zavere o meni i vakcini su čudne i glupe

Poređenja radi, jedan gigavat, ili 1.000 megavata energije može da napaja grad srednje veličine, a jedno naselje može da radi i sa jednim megavatom struje. 

Izgradnja elektrane koštaće oko četiri milijarde dolara, pri čemu će polovina tog novca doći od TerraPowera, a druga polovina iz Ministarstva energetike Sjedinjenih država. Kada bude izgrađena, elektrana će proizvoditi struju 60 godina.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.