Srbija

22.11.2021. 16:19

Nevena Petaković

Autor: Nova Ekonomija

Država garant za 40 miliona evra kredita „Srbijagasa“

Srbija će preuzeti obavezu da kao garant izmiri obaveze Javnog preduzeća "Srbijagas" po osnovu kredita do 40 miliona evra (u dinarskoj protivvrednosti) za jačanje transprotnih kapaciteta gasovoda. Vlada Srbije predložila je Zakon o davan...

Pixabay

Srbija

22.11.2021. 16:19

Srbija će preuzeti obavezu da kao garant izmiri obaveze Javnog preduzeća „Srbijagas“ po osnovu kredita do 40 miliona evra (u dinarskoj protivvrednosti) za „jačanje transprotnih kapaciteta gasovoda“. 

Vlada Srbije predložila je Zakon o davanju garancije Republike Srbije u korist Banca Intesa AD Beograd i Raiffeisen banke ad Beograd po zaduženju Javnog preduzeća Srbijagas Novi Sad, po osnovu ugovora o kreditu za jačanje transportnih kapaciteta gasovoda u Srbiji. 

Srbija će biti garant za kredite „Srbijagasa“ оdobrenih od strane Banca Intesa (20 miliona evra), i dva kredita od po deset miliona od Rajfajzen banke.

Sredstva kredita, biće upotrebljena za izgradnju gasovoda na teritoriji Zlatiborskog okruga, piše u Predlogu zakona. 

„Jačanju transportnih kapaciteta gasovoda doprinosi izgradnja novih gasovoda i dalja gasifikacija područja Srbije kako bi se stvorili uslovi za korišćenje prirodnog gasa, a gasifikacija Zlatiborskog okruga, je prvi u nizu projekata koji se planiraju u cilju jačanja transportnih kapaciteta gasovoda u Srbiji, tako da je ukupna suma opredeljena za ovaj projekat do 40 miliona evra“.

Ugovorima o kreditu predviđeno je da se krediti odobravaju pod sledećim uslovima:

  •  iznos kredita u dinarskoj protivvrednosti sa deviznom klauzulom;
  •  period trajanja kredita je osam godina, uključujući period početka od dve godine;
  •  povlačenje sredstava kredita u jednoj ili više tranši;
  •  otplata kredita tromesečna;
  • kamatna stopa iznosi od 1,48 odsto do 1,57 odsto na godišnjem nivou + 3M EURIBOR.

U potpisanim ugovorima, povlačenje sredstava kredita u iznosu do 40 miliona evra, u dinarskoj protivvrednosti, po srednjem kursu Narodne banke Srbije, na dan isplate tranše, uslovljeno je davanjem garancije Srbije, piše u obrazloženju.

Kako se navodi u obrazloženju zakona, daljom gasifikacijom Zlatiborskog okruga stvoriće se uslovi za izgradnju distributivnih gasovoda u svim naseljima Zlatiborskog okruga i povezivanje industrijskih, komunalnih i individualnih potrošača na distributivni sistem.

„Radi se o okrugu velikog potencijala za povećanje privredne aktivnosti kojem nedostaje prirodni gas kao energent, za šta je neophodna izgradnja razvodnih gasovoda za Priboj, Novu Varoš, Prijepolje, Sjenicu i Rutošu“, navodi se.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.