Vesti iz zemlje

30.11.2021. 16:40

Dimitrije Gašić

Autor: Nova Ekonomija

Danas je Svetski dan protiv HIV, testirajte se besplatno

Danas se obeležava Svetski dan borbe protiv AIDS-a (Acquired Immunodeficiency Syndrome) i tim povodom svi građani će moći da se besplatno testiraju i dobiju stručni savet na više punktova širom Srbije. Zavod za zdravstvenu ...

Foto: Pexels

Danas se obeležava Svetski dan borbe protiv AIDS-a (Acquired Immunodeficiency Syndrome) i tim povodom svi građani će moći da se besplatno testiraju i dobiju stručni savet na više punktova širom Srbije.

Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Beograd organizuje akciju besplatnog savetovanja i testiranja na HIV. Testiranje možete obaviti od 8.30 do 14 časova u Savetovalištu (Prote Mateje 29, Stacionar, ulaz „C“).

Od 16.30 do 21 čas testiranje uz topli napitak vršiće se u Studenstkoj poliklinici (ulazi iz Krunske 57 i iz Braće Nedića 28).

Zavod za javno zdravlјe „Timok“ u Zaječaru organizuje u svojim prostorijama anonimno testiranje za sve građane od 9 do 17 sati.

Akcija dobrovoljnog, poverljivog i besplatnog testiranja na virus HIV biće orgaizovana na gradskom trgu u Valjevu, u periodu od 14.30 do 16.30 časova, u sanitetskom vozilu Ministarstva zdravlja. 

Besplatno testiranje vršiće se u gradovima širom Srbije.

Prema prošlogodišnjim podacima Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“, u Srbiji je HIV-om zaraženo blizu 3.000 ljudi, dok oko 400 njih ni ne zna da je pozitivno.

Samo u 2020. godini da boluje od HIV-a saznalo je preko 50 ljudi. 

Od početka epidemije 1985. godine, u Srbiji je registrovano preko 4000 osoba inficiranih virusom imunodeficijencije (HIV) od kojih je čak 57 odsto obolelo od AIDS-a, podaci su Jugoslovenske asocijacije za borbu protiv side (JAZAS).

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.