Srbija

13.12.2021. 12:49

Saopštenje

Autor: Nova Ekonomija

Pobednice hakatona smislile rešenje za smanjenje otpada

Pobednice na petom takmičenju namenjenom ženama programerima, Ivana Vasić i Aleksandra Bogićević, smislile su rešenje za smanjenje otpada. Takmičenje pod nazivom Merkle Female Hackathon organizovao je Merkle, agencija za upravljanje kori...

Foto: Merakle

Srbija

13.12.2021. 12:49

Ivana Vasić i Aleksandra Bogićević, pobednice na petom takmičenju namenjenom ženama programerima, smislile su rešenje za smanjenje otpada. Takmičenje pod nazivom Merkle Female Hackathon organizovao je Merkle, agencija za upravljanje korisničkim iskustvom zasnovanim na podacima, a najbolje učesnice dobile su karte za IT konferenciju i praksu u toj kompaniji.

„Glavna ideja našeg rešenja je da ljudi poklanjaju stare stvari koje su i dalje upotrebljive, a oni ih više ne žele ili im nisu potrebne, pa bi ih bacili. Bilo je mnogo zanimljivo razvijati ideju, i razmišljamo da nastavimo dalje da radimo na njoj“, istakla je Ivana Vasić iz pobedničkog tima.

Merkle Female Hackathon trajao je deset sati tokom kojih je pet timova razvijalo prototip rešenja koje bi trebalo da pomogne zaštiti životne sredine. 

Pravo učešća imale su sve žene, nezavisno od prethodnog iskustva, a ekipama su u radu pomagale mentorke, softverske inženjerke iz Merkle-a. 

Najbolje rešenje odabrano je na osnovu tri parametra: upotrebljivost u stvarnom okruženju, autentičnost u odnosu na postojeća rešenja i softverskog dela koda.

„Statistike pokazuju da sve više žena upisuje tehničke fakultete i da ih više završi u poređenju sa muškarcima, ali ipak kada se dođe na tržište rada većina zaposlenih su muškarci. Zbog toga se pojedine industrije kao što je IT smatraju muškim. Ovom inicijativom želimo da ukažemo na to da i žene treba da imaju jednake šanse kao i muškarci“, naglasila je Dušica Veličković, jedna od organizatorki i članica žirija hakatona.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.